HemNyheterHårdvaraDDR5-priser faller inför nästa generations processorer

DDR5-priser faller inför nästa generations processorer

Sval efterfrågan på datorer får priserna på DDR5 att gå ned, lagom till nästa generations processorer från AMD och Intel.

Det var under hösten förra året Intel lanserade Core 12000-serien ”Alder Lake”, som blev först ut med stöd för den senaste minnesstandarden DDR5. Utöver en lång rad arkitektoniska förbättringar för minnesstandarden är en stor förändring att DDR5 börjar vid en officiell hastighet om 4 800 MT/s (megatransers per sekund), en 50-procentig ökning från 3 200 MT/s som är taket för DDR4 enligt standardiseringsorganet JEDEC.

Likt tidigare skiften av minnesstandard är DDR5 betydligt dyrare än DDR4 räknat i pris per gigabyte (GB). Det här förvärrades av brist på PMIC-chip (strömregulatorer, eng. Power Management Integrated Circuit), som kom till följd av bland annat COVID-nedstängningar i Kina. Efter en långsam nedgång faller nu priserna för DDR5 till slut på allvar.

Branschtidningen Digitimes rapporterar listpriserna för DDR5 under juli gick ned med så mycket som 20 procent, vilket går att jämföra med 10–15 procent för DDR4. Gapet mellan de båda standarderna är dock fortsatt mycket stort, där minnestillverkarnas listpris för DDR4 per GB är cirka 2 USD per GB medan DDR5 betingar drygt 5 USD per GB.

Att priserna på DDR5 går ned förklaras med att försäljningen av datorer backat kraftigt, till stor del till följd av Kinas ”zero COVID”-policy, något som gjort att minnestillverkarna behövt sänka priserna. Av denna anledning är de också försiktiga med att öka produktionstakten på DDR5, då de inte vill se en priskollaps till följd av överutbud.

Det finns dock framförallt två skäl till varför minnestillverkarna inom kort kommer öka produktionen – AMD och Intel. Under hösten lanserar AMD nya processorer på konsumentsidan, Ryzen 7000, med arkitekturen Zen 4 som kort därefter följs upp med en strid ström nya Epyc-serverprocessorer. Gemensamt för alla processorer med arkitekturen Zen 4 är att de enbart har stöd för DDR5-minne, vilket kommer driva upp efterfrågan.

Därtill lanserar Intel Core 13000-serien ”Raptor Lake”, som förvisso fortsatt behåller kompatibilitet med DDR4, men där Intel sannolikt kommer uppmuntra moderkortstillverkare att i större utsträckning än tidigare producera DDR5-baserade moderkort. I sinom tid lanserar Intel även länge försenade serverprocessorer i familjen ”Sapphire Rapids”, som uteslutande nyttjar DDR5.

Vidare anger rapporten att priserna för DDR5-minne kring årsskiftet når ”sweet-spot”, det vill säga att minnena når en nivå där det är svårmotiverat att fortsätta köpa DDR4-baserade system.

KällaDigitimes
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också