HemNyheterPolitikBiden-administrationen i samtal med Intel om 10 miljarder USD 

Biden-administrationen i samtal med Intel om 10 miljarder USD 

Ett stödpaket om 10 miljarder USD ska förmå Intel att återuppta byggnationen av fabrikerna i Ohio.

USA:s rättsakt CHIPS and Science Act, ofta kort kallat CHIPS Act, ska genom bland annat statliga subventioner stärka landets inhemska halvledarindustri. En av de största bidragstagarna väntas bli Intel, som nu uppges vara i samtal med Biden-administrationen om att ta ”mer än” 10 miljarder av medlen öronmärkta rättsakten. Detta enligt uppgifter till Bloomberg.

De dryga 10 miljarder USD som Intel är i samtal om ska inkludera såväl direkta subventioner och lånegarantier, men hur dessa två delar ska fördelas är ännu inte klart. Om paketet blir verklighet skulle Intel norpa en stor del av pengarna som avsatts inom ramen för CHIPS and Science Act, där 39 miljarder USD i direkta subventioner och 75 miljarder USD i lånegarantier finns öronmärkta.

Att uppgifterna om stödpaketet kommer nu är sannolikt ingen slump. I början av februari avslöjade Wall Street Journal att Intel senarelagt byggnationen av sitt Ohio-projekt, värt 20 miljarder USD, med hänvisning till både svag efterfrågan på halvledarmarknaden och att statligt stöd dröjt. När Intel först gjorde sin satsning i Ohio officiell var planen att gå in i produktion till slutet av 2025, men nu pekar mer mot att tidsramen istället är under 2026 års andra hälft.

Att svag efterfrågan på chipmarknaden är del i Intels beslut om Ohio-projektet bör tas med en nypa salt. Bolaget höll nämligen projektet gisslan under sommaren 2022 för att förmå den amerikanska kongressen att påskynda arbetet med CHIPS and Science Act, och hotade ogenerat med att ta investeringarna till Europa. Värt att påpeka är att Intel använder samma taktik här i Europa, där de inte minst vred om armen på Tyskland för att få 10 miljarder euro i utbyte mot ett redan utlovat projekt i Magdeburg.

På hemmaplan väntas Ohio vara av särskild stor betydelse för USA förutsatt att Intel går vidare med tidigare utfästelser. Planen är att i ett första steg investera 20 miljarder USD i två fabriker och att över ett decennium investera så mycket som 100 miljarder USD i vad som blir ett större komplex med flera fabriker. Förutom de utlovade, om det nu är rätt att kalla det, investeringarna i Ohio är Intel i full färd med att bygga ut i Arizona för 20 miljarder USD.

Ett amerikanskt projekt som blivit verklighet utan öppna klagomål om subventioner är Fab 9 i New Mexico, Rio Rancho, en investering värd 3,5 miljarder USD och som stod klar så sent som den 24 januari 2024. I fabriken sköts paketering av kretsar med fokus på tekniker som EMIB och Foveros för chiplet-designer, det vill säga en färdig produkt som består av flera sammanfogade kretsar.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också