HemNyheterHalvledareASML väntas storsatsa i Eindhoven

ASML väntas storsatsa i Eindhoven

Litografimakaren tecknar avsiktsförklaring om expansion i Nederländerna – potentiellt för hela 20 000 nya jobb.

Europas viktigaste bidrag till halvledarsektorn, den nederländska litografiutrustningstillverkaren ASML, har skrivit under en avsiktsförklaring att utveckla en anläggning som sysselsätter upp till 20 000 nya anställda i Eindhoven. Detta kommer efter hot om att flytta både högkvarter och produktion utomlands från Eindhoven-förorten Veldhoven – något som sedermera ledde till att den nederländska staten sköt till 2,5 miljarder euro.

Enligt Reuters är 24 000 av bolagets totalt 40 000 anställda baserade i Nederländerna, och ASML väntas på sikt alltså sysselsätta drygt 40 000 anställda enbart på hemmaplan. Bolagets finanschef Roger Dassen passade i samband med avsiktsförklaringen på att upprepa att expansion i Nederländerna alltid varit bolagets huvudspår, tack vare tillgång till arbetskraft, ett positivt affärsklimat samt infrastruktur.

Dassen hälsar också att de tidigare infrastruktursatsningarna som utannonserats av den nederländska staten varit till hjälp. Skådeplatsen för ASML:s expansion kommer enligt Reuters bli på ”relativt outvecklad mark norr om Eindhoven, i närheten av stadens flygplats”. Det betyder i klarspråk en expansion av företagsparken Brainport Industries Campus, som redan huserar det 7 000 kvadratmeter stora lärocentrat ASML Academy.

This shows faith in our business climate and the support that the Cabinet has committed to the chip sector

– Micky Adriaansens, ekonomiminister, Nederländerna

Den nederländska regeringen låter heller inte avsiktsförklaringen gå obemärkt förbi. Ekonomiminister Micky Adriaansens, som under november 2023 ytterst godkände försäljningen av Nowi till kinesiska intressen, passar på att hälsa att det hela är ett bevis på landets goda affärsklimat och inte minst att det tillfälliga politiska styre hon tillhör har tilltro till halvledarsektorn. Huruvida tongångarna ändras när en ny regering tillsätts återstår att se – Adriaansens är nämligen del av den Mark Rutte-ledda interimregering som fortsatt har makten då försök till regeringsbildningar misslyckats sedan landets val i november 2023.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också