HemNyheterHalvledareASML och Sydkorea ingår samarbete inom forskning och utbildning

ASML och Sydkorea ingår samarbete inom forskning och utbildning

Ett nytt forskningscentrum för 7,7 miljarder USD i Sydkorea är en av tre komponenter i samarbetet mellan ASML och Sydkorea.

Samtidigt som väst vill flytta hem tillverkningen av halvledare söker Asien att behålla sin position som världens elektronikfabrik. Förutom att öka investeringarna i tillverkning är ett led i detta för regionen kollektivt att göra sig till en fortsatt avgörande del av leveranskedjan. Bland annat uppvaktar Sydkorea världsledaren inom litografiska verktyg – nederländska ASML.

Nu rapporteras att Sydkorea och ASML skrivit ett samförståndsavtal (eng. memorandum of understanding, MoU), som innefattar etableringen av ett centrum för forskning och utveckling (FoU), forskning inom återanvändning av väte och talangkultivering. Undertecknandet skedde under ett statsbesök till Nederländerna, dit presidenten Yoon Suk-yeol hade sällskap av de nationella halvledargiganterna Lee Jae-yong, styrelseordförande på Samsung Electronics, och Chey Tae-won, styrelseordförande på SK Group.

Enligt avtalet förbinder sig Samsung och ASML att under 2024 investera 1 biljon sydkoreanska won (KRW), motsvarande 7,7 miljarder USD, i en ”ny generations” centrum för forskning inom halvledare. Medan det handlar om en gemensam investering ska den sydkoreanska staten gå in med ett omfattande stöd för etableringen, helt i linje med landets tidigare ogenerade flirt där de lockade ASML med ”maximala” incitament.

Den andra sydkoreanen på plats, SK Hynix, ska samarbeta med ASML kring forskning om ny teknik för att återanvända väte vid användning av extreme ultraviolet-litografi (EUV). EUV-maskinerna använder en koldioxidlaser på små smälta droppar av tenn för att skapa den plasma som genererar EUV-ljus. I processen används även en stor mängd väte för att hindra de små tenndropparna om 25 mikrometer (0,025 millimeter) från att oxidera. Om forskningen ger önskat resultat uppskattas driftkostnaden kunna minskas med runt 16,5 miljarder KRW, motsvarande 12,7 miljoner USD, per maskin och år. Det är nästan en tiondel av de 150 miljoner USD en EUV-maskin från ASML kostar att köpa in.

Den tredje delen som innefattar att kultivera nästa generations halvledartalanger handlar om att nyttja befintliga institut i länderna för att främja lärandet. För Sydkorea handlar det bland annat om Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST), Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST), Chung-Ang University, och företag som just Samsung och SK Hynix. På nederländskt håll handlar det om Eindhoven University of Technology (TU/e), ASML, ASM, NXP och Imec i Belgien.

Sydkoreas Lee Jong-ho, minister på departementet för vetenskap, talar om att samarbetet mellan Sydkorea och Nederländerna inom halvledare nu utvecklats till en strategisk allians. I det givande och tagande en allians kan tyckas innefatta gör Jong-ho gällande att det kommer bli till Sydkoreas fördel i att lägga vantarna på EUV-maskiner från ASML, som fortsatt är en bristvara när allt mer avancerad tillverkning fasas in.

KällaDigitimes
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också