HemNyheterHalvledareSydkorea charmar ASML med löften om "maximala" incitament

Sydkorea charmar ASML med löften om ”maximala” incitament

President Yoon Suk-yeol hoppas att ASML:s Semiconductor Equipment Cluster blir startskottet för något större i Sydkorea.

I slutet av 2022 inledde nederländska ASML, världsledare inom litografiska verktyg för tillverkning av halvledare, byggnationen av ett nytt halvledarkluster (via ETNews) i Hwaseong, Sydkorea. Nybygget ASML Semiconductor Equipment Cluster ska stå klart 2025 och investeringen görs i landet till stor del för att två av bolagets största kunder verkar där – Samsung och SK Hynix.

Detta följs nu upp av att ASML:s VD, Peter Wennink, för andra gången på mindre än ett år haft möte med Sydkoreas president, Yoon Suk-yeol, om ytterligare potentiella investeringar i landet. Sydkoreanska Chosun Biz rapporterar att presidenten under mötet ska ha utlovat ”maximalt” investeringsstöd till ASML för vidareetablering av verksamheten i landet.

Vidare talar Yoon Suk-yeol om en förhoppning att ASML:s kluster blir knutpunkten för ett stärkt inhemskt ekosystem när det kommer till material, delar och verktyg från såväl ASML som andra aktörer. Peter Wennink i sin tur talar i bredare ordalag om vikten av globala samarbeten för att främja halvledarindustrin i sin helhet, med tillägget att han ser positivt på den sydkoreanska halvledarindustrin och hur landet aktivt arbetar för att främja denna.

ASML Semiconductor Equipment Cluster som började byggas den 16 november 2022 blir i ett första steg ett träningscentra och plats för återtillverkning av utrustning. I halvledarmått mätt handlar det om en förhållandevis liten investering om 240 miljarder Sydkoreanska won (KRW), motsvarande cirka 2 miljarder kronor, och bolaget har därtill antytt att klustret på sikt kan komma att byggas ut med ett center för forskning och utveckling.

Förutom på grunder av goda förutsättningar att driva företag i Sydkorea har ASML valt att belägga klustret i specifikt Hwaseong i provinsen Gyeonggi då Samsung och SK Hynix verkar där.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också