HemNyheterAffärerVinstfall på 96 procent för Samsung andra kvartalet 2023

Vinstfall på 96 procent för Samsung andra kvartalet 2023

Det är fortsatt bråda tider för minnesmarknaden, men tack vare andra verksamheter lyckas Samsung undgå att göra förlust.

Halvledarindustrins nedgång är till stor del på grund av minnesmarknaden som alltjämt visar begränsade livstecken, sedan minskad efterfrågan under början av året gav stora överlager som resultat. Världens största minnestillverkare Samsung är en av de hårdast drabbade, men har till skillnad från sina största konkurrenter undgått att göra förlust.

När Samsung går ut med en vägledande rapport för andra kvartalet 2023 framgår att bolaget trots tuffa tider räknar med att göra en vinst, men med ett bortfall om hela 96 procent jämfört med samma period 2022. Detta är lustigt nog procentuellt ett lika stort vinstbortfall Samsung på årsbasis gjorde under första kvartalet.

Vinsten för andra kvartalet väntas landa på cirka 640 miljarder won eller motsvarande 490 miljoner USD, att jämföra med andra kvartalet 2022 då Samsung gjorde en vinst om hela 14,1 biljoner won – 10,8 miljarder USD. Detta och en minst sagt brant nedgång till trots slog Samsung marknadens förväntningar, där analytiker förutspått en vinst om 555 miljarder won. Om den preliminära kalkylen håller blir kvartalet Samsungs sämsta sedan första kvartalet 2009, då bolaget under brinnande finanskris gjorde en vinst om 590 miljarder won. Nedgången i omsättning beräknas till 17,4 procent, från 77,2 till 63,75 biljoner won.

Likt sina konkurrenter blöder Samsungs minnesverksamhet och likaså tros även bolagets del för kontraktstillverkning, foundry, ha svårigheter att göra vinst. Stora förluster på den här fronten vägs istället upp av andra verksamheter. En av Samsungs många ben som fortsatt gå bra är telefoner, där försäljningen förvisso gått ned räknat i volym, något som istället vägs upp av att en växande andel telefonerna som säljs är påkostade toppmodeller med högre marginaler.

Trots vikande efterfrågan och priser i fritt fall fortsätter Samsung investera i sin halvledarfilial, som i huvudsak innefattar minnestillverkning och kontraktstillverkning. Att Samsung inte behövt dra i handbromsen kan som nämnt tillskrivas andra verksamheter under paraplyet, en fördel huvudkonkurrenterna Micron, SK Hynix, Western Digital och Kioxia saknar.

KällaSamsung
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också