HemNyheterUtrustningstillverkare förlitar sig på försäljning till Kina

Utrustningstillverkare förlitar sig på försäljning till Kina

ASML och Tokyo Electron med flera rider på den kinesiska halvledarvågen – trots amerikanska exportrestriktioner.

Globala leverantörer av halvledarutrustning, amerikanska bolag som lyder under licensplikt inkluderat, förlitar sig till stor grad på försäljning till Kina. Enligt en kartläggning av analysfirman Trendforce utgör försäljning till Kina upp till snudd på hälften av bolagens totala omsättning, där japanska Tokyo Electron kan härleda 49,9 procent av sin omsättning till Kina.

Under juli månad talade ASML-profiler likt nuvarande VD:n Christophe Fouquet såväl som hans företrädare Peter Wennink om hur kinesiska chip är viktiga för till exempel fordonsbranschen. Speciellt Wennink skrädde inte orden när han menade att de amerikanska exportförbuden till Kina är ideologiskt underbyggda, snarare än baserade på fakta – samtidigt som ASML håvade in 49 procent av sin omsättning från Kina under 2024 års andra kvartal.

De fem största utrustningsleverantörernas omsättning under 2024 års andra kvartal. Bild: Trendforce

Övriga bolag i topp fem inkluderar de amerikanska bolagen Applied Materials, Lam Research och KLA – samtliga föremål för tuffare granskning gällande exporter till Kina än nederländska ASML och japanska Tokyo Electron. Trots detta utgjorde Kina hela 43 procent av Applied Materials omsättning under 2024 års andra kvartal, medan Lam Research och KLA noterade 39 respektive 44 procent.

Att så kan ske kan relativt enkelt förklaras med att Kina fortsatt rustar upp och expanderar sin halvledarproduktion. Landet är fast beslutet att producera allt det kan, där bolag likt SMIC tillsammans med minnestillverkarna YMTC och CXMT är ensamma om att kunna stoltsera med ambitioner om avancerad tillverkning. Det är också dessa bolag amerikanska handelsembargon riktar in sig på.

Övriga fabs som tillverkar enklare logik på teknik om 28 nanometer och äldre omfattas i praktiken inte av USA:s restriktioner, varför det också är hit mycket av utrustningsleverantörernas försäljning går. Till exempel väntas 32 nya anläggningar driftsättas till år 2026, ovanpå dagens 44 fabs som redan är i produktion.

Huvudsakliga protagonister i den kinesiska expansionssagan är SMIC, Huahong Group och Nexchip. Kina väntas när de nu planerade nybyggnationerna genomförts besitta en total kapacitet om 2,17 miljoner wafer starts per month (WSPM) – upp från dagens teoretiska tak på 1,19 miljoner WSPM.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också