HemNyheterKina planerar 32 nya fabs de kommande åren

Kina planerar 32 nya fabs de kommande åren

En 250-procentig ökning i tillverkningskapacitet från dagens nivåer väntas till slutet av 2026.

Att Kina hårdsatsar på att bli självförsörjande på halvledare är ingen nyhet och när Trendforce nu kartlägger pågående expansioner är det totala antalet nya halvledarfabriker under utveckling 32 stycken. Dessa kan läggas till de redan 44 fabs som är i drift redan idag, exkluderat sju anläggningar som är i tillfällig malpåse.

De nya anläggningarna kommer samtliga fokusera på mature nodes, mogen teknik, äldre än 28 nanometer. Av de nya anläggningarna väntas totalt 24 stycken tillverka kretsar på 300 millimeter stora kiselskivor, medan åtta fabriker nöjer sig med 200 millimeter stora skivor. Huvudsakliga protagonister i utbyggnationssagan är bolagen SMIC, Huahong Group samt Nexchip, men också DRAM-tillverkaren CXMT väntas göra avtryck.

Anläggningar 2023Nya anläggningar
300 mm (12″)2523
200 mm (8″)159
150 mm (6″)4
Totalt4432
Expansionen av halvledarfaciliteter i Kina. Bild: Trendforce

Den aggressiva expansionen kommer dock inte till följd av någon kapacitetsbrist i dagsläget. Trendforce gör bedömningen att fabs i drift i Kina designats för en kapacitet om 2,17 miljoner wafer starts per month (WSPM) i ekvivalenter om 300 millimeter stora skivor, långt mer än landets nuvarande tillverkningstak. Denna bedöms istället vara drygt 54 procent av teoretisk kapacitet, 1,19 miljoner WSPM.

Till år 2026 väntas Kina ha kapacitet för över 4 miljoner WSPM, förutsatt att nu driftsatta såväl som kommande anläggningar uppnår full kapacitet. Det skulle innebära en 248-procentig ökning från dagens faktiska tillverkningskapacitet – vilket möjliggörs genom bland annat hamstring av litografiutrustning från nederländska ASML.

Året därpå, 2027, bedömer Trendforce också att Kina kommer ha 33 procent av världsmarknaden av halvledartillverkning på 28 nanometer och äldre, upp från dagens 29 procent. Vi ska heller inte glömma av att SMIC ryktas vara på gång med avancerad tillverkning på 5 nanometer, att YMTC är ikapp Samsung med flera gällande lagringsminne och att motsvarande 59 miljarder kronor investeras i DRAM-tillverkning inom landets gränser.

Den kinesiska satsningen på att bli självförsörjande inom halvledare saknar motstycke i modern historia – men den lär med nämnda bolags ambitioner i åtanke inte nöja sig med en tredjedel av den globala mature nodes-marknaden. Sannolikt är att en del av nysatsningarna istället går åt till pilotproduktion för att facilitera mer avancerade projekt, medan de utåt sett ger sken av att vara i 28-nanometersklassen.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också