Steg för steg drar USA åt svångremmen kring Kinas halvledarindustri med hänvisning till nationell säkerhet. Jämte att förvägra landet import av den mest avancerade litografiska utrustningen för inhemsk tillverkning gör USA sitt yttersta för att även hålla avancerade beräkningskort för artificiell intelligens (AI) ute ur landet, och då främst sådana signerade marknadsledaren Nvidia.
We cannot let China get these chips. Period. We’re going to deny them our most cutting-edge technology. […] If you redesign a chip around a particular cut line that enables them to do AI, I’m going to control it the very next day.
Gina Raimondo, USA:s handelsminister
Som svar på att Nvidia inte längre får exportera AI-acceleratorerna A800, H800 och L40S till Kina tros företaget arbeta på en ny uppställning beräkningskort, vars specifikationer parkerar strax under den amerikanska regeringens satta prestandagränser. Blotta uppgifterna har fått USA:s handelsminister Gina Raimondo att surna till och leverera en skarp varning riktad direkt mot Nvidia. På diplomatiska framförde hon att om Nvidia designar om AI-chip för att kunna exporteras till Kina, kommer hon att införa exportkontroller även på dessa.
Gina Raimondo passade även på att ge en passning till den amerikanska kongressen och efterfråga mer pengar, för att bättre kunna utföra jobbet i att hindra viktig teknik hamna i orätta händer. I dagsläget talar hon om att hon har en budget på 200 miljoner USD och likställer detta med kostnaden för ett fåtal stridsflygplan, vilket hon menar är oseriöst (när det handlar om nationens säkerhet /reds. anm.). Att få loss pengar från kongressen är dock enklare sagt än gjort i ett polariserat USA, där demokraterna och republikanerna styr varsin kongresskammare och måste kompromissa om alltifrån lagförslag till budgetar.
I know there are CEOs of chip companies in this audience who were a little cranky with me when I did that because you’re losing revenue. Such is life. Protecting our national security matters more than short-term revenue.
Uttalandet ägde rum i samband med Reagan National Defense Forum i Simi Valley, Kalifornien, där Raimondo förutom mot Nvidia gav en passning till den amerikanska halvledarindustrin i stort. Hon påtalade att en icke-specificerad skara företagsledare i publiken blev purkna när de nya handelsrestriktionerna skulle införas då de till följd av detta skulle förlora intäkter, men att ”sånt är livet” och att nationell säkerhet är viktigare än kortsiktiga intäkter.
Amerikanska farhågor om att Nvidia avser designa om sina beräkningskort för att med nöd och näppe placera sig under USA:s nya handelsrestriktioner är inte utan fog. Just detta skedde i samband med att landet förvägrade Nvidia exporten av A100 och H100 till Kina, vilket gjorde att bolaget snabbt tog fram två begränsade varianter vid namn A800 och H800. Förutom dessa beräkningskort inkluderades nu senast även bolagets flaggskepp i konsumentklassen, Geforce RTX 4090, som med världens snabbaste grafikkrets och 24 GB GDDR6X är en potent lösning för AI-beräkningar.
Det saknas i dagsläget uppgifter kring omstöpta varianter av A100 (A800) och H100 (H800), men det ryktas om att ett nytt Geforce RTX 4090 för specifikt den kinesiska marknaden är på gång. Det kommande grafikkortet ska gå under det kinesiskt positivt osande kodnamnet ”Dragon” och få produktnamnet RTX 4090 D, där just en nedskalad krets är på tapeten i syfte att runda USA:s exportrestriktioner till Kina.
Att strålkastarljuset riktas mot Nvidia är inget konstigt, då bolaget har det i särklass mest kompletta ekosystemet från hårdvara till mjukvara för generella beräkningar och AI. Under årets tredje kvartal svarade Kina för cirka 20 procent av Nvidias rekordhöga omsättning om 18,12 miljarder USD. Det ska därför bli intressant att följa hur Nvidia, men även dess konkurrenter, svarar på hoten från Raimondo.
Ytterligare en dimension i detta är det amerikanska presidentvalet, som av allt att döma blir en ny duell mellan den sittande presidenten Joe Biden och hans företrädare Donald Trump. Det är objektivt sett svårt att säga något tvärsäkert om den senare, men då Trump var den som tog de första stegen att begränsa Kinas teknikindustri är stalltipset från Semi14 att inte mycket kommer förändras i handelsrelationerna mot Kina om han åter intar Vita Huset.