För ett fåtal decennier sedan innehade USA såväl som europeiska länder tillsammans en stor del av världens kretstillverkning. Med åren har allt mer av den varan flyttat till Asien, som nu svarar för en förkrossande majoritet av all tillverkning. Mer än hälften av världens kretsar tillverkas av Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), som har sitt säte i den geopolitiska krutdurken Taiwan som Kina med allt större emfas gör anspråk på.
Mot bakgrund av detta storsatsar USA och EU på att ”flytta hem” tillverkningen. Från EU:s sida handlar det om European Chips Act, ett paket om 43 miljarder euro i form av direkta EU-investeringar samt en kombination av privata och offentliga investeringar. Enskilda medlemsländer satsar också egna medel, däribland Spanien.
Nu följer Tysklands regering efter Spaniens exempel med ett eget paket om 14 miljarder euro för att främja inhemsk kretstillverkning, rapporterar Reuters. Beskedet levererades av Tysklands vice förbundskansler tillika minister för näringsliv och klimat, Robert Habeck, som inför tyska företagare konstaterade att ”det är mycket pengar”.
Satsningen kommer i svallvågorna av Intels besked om att investera 17 miljarder euro i att bygga två fabriker i tyska staden Magdeburg, i delstaten Sachsen-Anhalt. Utan att gå in på närmare detaljer meddelade Habeck att det kommer fler exempel likt Magdeburg, något som kan tolkas som att Tysklands regering är i långt gående samtal med fler aktörer.
Förutom beloppet 14 miljarder framgår inga detaljer, som om en del av pengarna redan är öronmärkta Intel vars EU-närvaro till stor del möjliggjorts av statliga subventioner. En annan fråga är om tyska staten självt går fram med finansieringen eller om en del tas av medlen inom ramarna för European Chips Act.
En annan möjlig väg för att åtminstone delvis finansiera paketet är EU:s återhämtningspaket Next Generation EU (NGEU) på 750 miljarder, som ska fördelas mellan unionens 27 medlemsländer. Det är till stor del den väg Spanien valt att ta för att finansiera sitt eget paket om 11 miljarder euro, som syftar till att uppmuntra aktörer inom halvledarindustrin att etablera sig i landet.
Oavsett hur finansieringen ser ut från tysk sida råder inga tvivel om att Tyskland satsar stort på området. Med giganter som Intel på väg in och med sedan länge etablerade Globalfoundries och understöd från bolag som Infineon och Bosch är landet på god väg att bli centrum för Europas kretstillverkning.