HemNyheterHalvledareTSMC inleder forskning på 1,4 nanometer

TSMC inleder forskning på 1,4 nanometer

Efter färdigställandet av 3 nanometer får teamet bakom i uppdrag att inleda utvecklingen av 1,4 nanometer, som kan tänkas dyka upp närmare år 2030.

Under våren gick Samsung in i produktion på 3 nanometer, som använder en banbrytande ny transistortyp – Gate-All-Around Field-Effect Transistor (GAAFET). Tanken från början var att med tekniken gå om ärkerivalen TSMC tillverkningstekniskt, men det hela har inte gått helt enligt planerna och lett till en längre tids försening.

Inom kort går TSMC in i produktion med sin 3-nanometersteknik, som till skillnad från Samsung inte använder en ny typ av transistor och istället har betydligt högre transistordensitet. TSMC:s dito uppges också prestera och ha en högre mognadsgrad än väntat. I och med detta är teamet bakom redo att ta sig an utvecklingen av en ny generation.

Tidskriften Business Korea rapporterar att teamet för forskning och utveckling (FoU) bakom 3 nanometer inom kort tar sig an utvecklingen av 1,4 nanometer. De går alltså inte in i utvecklingen av 2 nanometer, som av allt att döma sköts av ett separat team. Då TSMC lanserar 3 nanometer under året och 2 nanometer beräknas anlända sent 2025 är det sannolikt att 1,4 nanometer är planerad först till cirka 2028–2029.

Första steget för att ta fram spjutspetstekniker är så kallad pathfinding, där rent fundamentala saker som material och fysik för att möjliggöra en ny tillverkningsteknik utforskas. Vilka dessa fundamentala nyheter blir återstår att se, men det är ingen högoddsare att 1,4 nanometer, eller 14 angstrom på Intel-lingo, använder sig av transistortypen GAAFET som TSMC introducerar med 2 nanometer.

Mycket sannolikt är att TSMC med 1,4 nanometer kommer utöka användningen av EUV-litografi (extreme ultraviolet) och även nyttja nästa generations EUV-verktyg. Första generationens EUV-verktyg från ASML heter NEX 3000 har en våglängd på 13,5 nanometer, att jämföra med 193 nanometer för föregångaren DUV (deep ultraviolet), med en numerisk apertur på 0,33. Nästa generations verktyg under namnet TWINSCAN EXE:5200 får en högre upplösning, benämnt High NA (High Numerical Aperture) med 0,55 apertur, för ännu högre precision.

När det kommer till att leverera nya spjutspetstekniker går TSMC som tåget och det mesta tyder på att det ligger långt borta innan Samsung har en chans att ta igen försprånget. Intel å sin sida hävdar att de åter har ledartröjan när de lanserar 18 angstrom (1,8 nanometer) år 2025, men med bolagets historik de senaste åren återstår att se om de kan leverera på sina löften.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också