HemNyheterHårdvaraTSMC: "Efterfrågan på datorer och telefoner mattas av"

TSMC: ”Efterfrågan på datorer och telefoner mattas av”

Restriktioner i Kina får efterfrågan på konsumentelektronik att stanna av. Det oroar inte TSMC som på annat håll ser fortsatt hög efterfrågan.

Det råder brist på chip som aldrig förr och även investeringar ämnade att bygga bort problemet når rekordnivåer. Läget är dock oklart långsiktigt, där de lärda tvista kring huruvida det byggs för mycket och att överkapacitet är att vänta, eller om problemet är här för att stanna. Nu skönjas tecken på att efterfrågan bromsar in, i alla fall för konsumentelektronik.

I informella samtal under ett möte på Taiwan Semiconductor Industri Association (TSIA) berättar TSMC:s styrelseordförande Mark Liu att efterfrågan på datorer och telefoner saktar in. Det här ska komma till direkt följd av Kinas strikta COVID-restriktioner, under vilka kinesiska konsumenter handlar mindre än normalt. Det är således möjligt att den lägre efterfrågan är en tillfällighet som är förbi när kineser i storstäderna kan dra på sig spenderbyxorna och röra sig mer fritt.

Oavsett om den lägre efterfrågan på datorer och telefoner är här för att stanna oroar sig TSMC inte över de egna utsikterna. Tvärtom har bolaget som känt svårt att leverera tillräckligt med kretsar, varför kapacitet som frigörs av lägre efterfrågan på ett håll kommer väl till pass på annat håll. Här nämner Mark Liu specifikt fortsatt hög efterfrågan inom konsumentelektronik i andra delar av världen, bilmarknaden, high-performance computing (HPC) och sakernas internet (eng. Internet of Things, IoT).

Vidare gör TSMC:s styrelseordförande gällande att bolagets planerade kapitalinvesteringar för 2022 står fast. För helåret räknar TSMC med investeringar om 40–44 miljarder USD, motsvarande cirka 370–410 miljarder kronor, som i huvudsak ska gå till byggnation av nya fabriker. Medan beloppet står fast öppnar Mark Liu för att de eventuellt kan komma att ”omorganisera och prioritera områden där efterfrågan är fortsatt hög”. Med andra ord göra ändringar i planerna om hur pengarna ska användas.

Samtidigt är kinesiska Shanghai med sina 27 miljoner invånare under lockdown, något bland annat TSMC kommit runt genom att låsa inne sin arbetskraft. I fabrikerna jobbar, äter och sover arbetarna fyra dygn i sträck, något som gör att TSMC obehindrat kan hålla igång produktionen i miljonstaden.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också