HemNyheterTillverkningAnalysfirma: "Inte större utbud än efterfrågan år 2024"

Analysfirma: ”Inte större utbud än efterfrågan år 2024”

De största investeringarna på 20 år tros av de flesta analysfirmor leda till överkapacitet på kretsar redan om två år – men inte av Knometa Research.

Världens ledande halvledartillverkare är i full färd med att bygga ut sin kapacitet för att möta framtidens orderingångar. På medellång sikt är dock många analytiker ense om att kretsbristen kommer övergå till en marknad med större utbud än efterfrågan på tillverkning – detta väntas ske så snart som år 2024.

Korrektionen må vara en återkommande del av den cykliska halvledarmarknaden och således väntad av i princip varje analytiker, Knometa Research undantaget. Analysfirman noterar i sin rapport Global Wafer Capacity 2022 att branschen förvisso är inne i en kraftig expansionsfas, men att någon större överkapacitet år 2024 inte bör väntas.

EE News Analog noterar att den globala kapaciteten år 2021 byggdes ut med 8,6 procent. Detta är en siffra som år 2022 kommer följas av en nästintill identisk ökning om 8,7 procent, medan 2023 för med sig 8,2 procent högre tillverkningskapacitet. Samtidigt var kapitalinvesteringarna år 2021 relativt försäljningen de högsta i branschen sedan år 2001, med 25 procent.

En stor anledning till ökande kapitalinvesteringar är förutom nya fabriker den ökande kostnaden att framställa kretsar i spjutspetsklassen. Semi14 har tidigare rapporterat om att den ledande tillverkaren av litografiutrustning ASML utgör flaskhalsen med sitt monopol på EUV-maskiner som nyttjas av TSMC för tillverkning på 5 nanometer och mindre, samt hos Intel från och med kommande Intel 4.

Världens största kontraktstillverkare TSMC planerar investera drygt 40 miljarder USD för helåret 2022, där merparten av utgiftskolumnen utgörs av satsningar på processerna N3 och N2. TSMC väntas trots de skenande utgifterna av Counterpoint Research ligga under branschsnittet för 2022–2023 med ”endast” 23 procent av försäljningen för perioden vikt för kapitalinvesteringar.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också