HemArtiklarRecensionerSemi14 testar: DDR5 mot DDR4

Semi14 testar: DDR5 mot DDR4

Vi reder ut vilka anledningar, om några, det finns att välja DDR5 över DDR4 i dagsläget.

Testresultat: AIDA64 Extreme

Med AIDA64 har vi möjligheten att mäta fyra separata prestandaindikatorer relaterade till minne. Testerna Memory Read, Memory Write, Memory Copy samt Memory Latency gör vad namnen utlovar, mäter bandbredd vid läsning, skrivning, kopiering samt minneslatensen i nanosekunder. Vi nyttjar de fristående testerna, även om ett testprogram för minnesprestanda och processorcache finns att köra i ett svep.

När vi börjar i latensänden klarnar Pyprime-resultaten från föregående sida. Att DDR4-3200 skulle ha absolut lägst latens var däremot oväntat, onekligen är Intels minneskontroller i Gear 1 ruskigt väl optimerad för låga latenser.

Med DDR5 ser vi en vinst på fem nanosekunder när vi ändrar CAS Latency till 32 och går till Command Rate 1T vid 5 600 MT/s. Intressant nog försämrar även Kingstons XMP-profil latensen marginellt jämfört med plug and play-profilen. I det stora hela är DDR5 rejält akterseglat av sin föregångare sett till minneslatens i vår testkonfiguration.

När det kommer till rena siffror gällande sekventiell läsprestanda ser vi samma mönster som i 7-Zip och Winrar. DDR5 fullständigt dominerar, speciellt när vi jämför JEDEC-specifikationer. Även långsammast möjliga DDR5 noterar över 70 GB/s vid läsning, medan DDR5-5600 med våra inställningar tar sig hela vägen till närmare 86 GB/s – imponerande bandbredd.

Vid skrivning till minne visar sig vårt dopade DDR4 vara i ensamt majestät över 70 GB/s. DDR5-5600 och DDR4-4600 går en jämn kamp, men det är något oväntat dubbelt DDR4 i topp. Ser vi till JEDEC-specifikationer bjuder däremot DDR5 på ett drygt 20-procentigt lyft från föregångaren redan vid instegshastigheter.

Sist ut för dagens bakgrundstester är testet för sekventiell kopiering av data i minnet. Även här är DDR5 i 5 000 MT/s ensamt över 70 GB/s, men till skillnad från skrivoperationerna får DDR4-4600 på nöten av DDR5 i 5 600 MT/s. I övrigt är det mesta sig likt skrivtabellen.

På nästa sida summerar vi våra tankar efter att ha jämfört DDR4 mot DDR5.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också