HemNyheterArkitekturerSamsung förnyar och fördjupar ARM-samarbete

Samsung förnyar och fördjupar ARM-samarbete

Nya ARM-processorer ska optimeras för Samsungs 3 och 2 nanometer samt GAAFET.

Samsungs halvledardivision och ARM har ingått ett fördjupat samarbete som syftar till att optimera nästa generations ARM-systemprocessorer för tillverkning på Samsungs GAAFET-transistorer. Samsung inledde redan sommaren 2022 produktion på sin 3-nanometersprocess, som förutom att bli först med tillverkning i 3-nanometersklassen också blev branschens första med GAAFET.

Intresset för tillverkning på 3 nanometer i allmänhet har däremot varit relativt svalt, inte minst hos Samsung som trots ett tillfälligt tillverkningstekniskt försprång tappat storkunder till TSMC. På annat håll har Intel gått fram som en ångvält med Intel Foundry, där bolaget tidigt optimerade sina processer för och i samråd med just ARM för att sedermera investera i ARM inför förra höstens börsnotering.

Det som nu sker är att Samsung praktiskt taget gör samma sak som Intel, rapporterar Digitimes. I korta drag optimeras ARM:s arkitekturer för tillverkningsprocesser som nyttjar GAAFET, där processorkärnor i serierna Cortex-X och Cortex-A är tänkta att erbjuda högre prestanda och lägre strömförbrukning när de tillverkas hos Samsung på 3 och 2 nanometer.

Sannolikt är upplägget mycket likt det ARM och Intel har utvecklat – en presumtiv kund kommer sannolikt kunna beställa systemprocessorer baserade på ARM:s design och på så vis hålla ned kostnaden för utvecklingen av en krets. Intel å sin sida kommer introducera transistortypen GAAFET med sin process 20A (2 nanometer) senare under 2024, för att år 2025 släppa loss sin Foundry-division på allvar med 18A (1,8 nanometer).

Intels frammarsch och utannonserandet av många namnkunniga kunder, till exempel Microsoft och Ericsson ser ut att kunna bli en riktig nagel i ögat för Samsung, som fram till nyligen varit den enda reella konkurrenten till marknadsledande TSMC. Huruvida Samsung kan behålla sin position som näst största kontraktstillverkare, eller om Intel enligt sin plan kan norpa den positionen till år 2030, återstår att se.

KällaDigitimes
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också