HemNyheterTillverkningEricsson tillverkar 5G-chip hos Intel

Ericsson tillverkar 5G-chip hos Intel

Den svenska telekomjätten är redan igång med tillverkning av mobil nätverksinfrastruktur hos Intel.

Under sommaren kunde Intel Foundry Services (IFS), processorjättens relativt nya dotterbolag för kontraktstillverkning, tillkännage att de kammat hem Ericsson som kund. Vid tillfället talades det om att den svenska telekomjätten skulle nyttja Intels framtida teknik Intel 18A (1,8 nanometer), som väntas gå in i produktion först till slutet av 2024. Med andra ord skulle Ericssons Intel-tillverkade chip dröja till 2025 eller senare.

Nu kommunicerar Ericsson att de redan inlett tillverkning hos Intel och det på bolagets senaste teknik som gått in i storskalig produktion – Intel 4 (4 nanometer). Det handlar om sex nya produkter i Ericsson Silicons RAN Compute-portfölj, som med nytillskotten Router 6678, Router 6671, Radio Processor 6372, Radio Processor 6355, RAN Processor 6672 och RAN Processor 6655 ska erbjuda högre kapacitet och energieffektivitet än tidigare.

Termen RAN står för Radio Access Network och är den teknik som placeras i telemaster för att ge slutanvändare radioåtkomst till mobilnätet. Med Radio Processor 6372 och RAN Processor 6672 talar Ericsson om fyra gånger högre kapacitet för 4G- och 5G-nät ställt mot sina föregångare, detta till dubblerad energieffektivitet. Som brukligt i dagens tidevarv talar Ericsson även om förbättrade inbyggda AI-förmågor.

Produkten Router 6678, som agerar centraliserad RAN-hubb, erbjuder en aggregerad bandbredd om 4,8 Tbps och uppges vara tre gånger mer energieffektiv än dess föregångare. Såväl denna som den mer energieffektiva Router 6671 har inbyggda funktioner för AI-analys och automation, som kan nyttjas med Ericsson Transport Automation Controller.

Vid sidan om jämförelser av sina egna föregående produkter talar Ericsson om att de nya kretsarna tillverkade på Intel 4 har 30–60 procent lägre effektförbrukning än alternativen på marknaden. Utöver tal om prestanda och energieffektivitet gör Ericsson ett stort nummer av sitt stöd för Open RAN. Dagens nätverkslösningar är i regel proprietära och anpassade för en specifik typ av hårdvara, men genom Open RAN ämnar Ericsson och andra producenter i alliansen göra det möjligt att kombinera produkter med olika serverplattformar, oavsett om det gäller x86, ARM eller något annat.

Att Ericsson redan hoppar på Intel-tåget får ses som en stor seger för processorjätten, som haft en minst sagt trög start med sin satsning på kontraktstillverkning. I och med detta och att Ericsson redan åtagit sig att nyttja framtida Intel 18A kan den svenska telekomjätten mycket väl komma att bli Intels största klient för tillverkning i spjutspetsen. Detta bör även komma som ett glädjebesked för beslutsfattare i såväl EU som USA, vilka mer än gärna ser att just mobil infrastruktur tillverkas på västvänligt sinnad ort.

KällaEricsson
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också