HemSamsungs OLED-paneler kan försenas till följd av interna stridigheter

Samsungs OLED-paneler kan försenas till följd av interna stridigheter

Samsung Displays utrullning av QD-OLED för TV-apparater stöter på patrull när Samsung Electronics tittar på LG som billigare alternativ.

Till följd av tillverkningstekniska utmaningar och patent har LG ett i praktiken monopol på OLED-paneler, åtminstone till större paneler för TV-apparater. Nu är Samsung på gång med sin motsvarande OLED-teknik, men stridigheter mellan Samsung Electronics och Samsung Display kan försena utrullningen.

Under konglomeratet Samsungs paraply är det Samsung Electronics som tillverkar TV-apparaterna och Samsung Display som gör skärmpanelerna. Med upplägget är Electronics-divisionen fria att köpa paneler fritt från andra aktörer och för att få igång OLED-satsningen väntas stora köp av OLED-paneler från konkurrenten LG.

The Elec rapporterar att parterna inte kan enas om prissättningen på Samsung Displays OLED-teknik kallad QD-OLED, detta då Samsung Electronics anser de vara för dyra ställt mot LG:s senaste W-OLED. Om Samsung Electronics villkor inte möts hotar företaget med att senarelägga lanseringen av TV-apparater med QD-OLED, tänkta att släppas i mitten av år 2022.

Samsung Display, som enligt rapporten ska begära 100 dollar mer per skärmpanel jämfört med LG, uppges kalla villkoren för oacceptabla. Tidigare uppgifter har gjort gällande att Samsung Electronics planerat sälja en halv miljoner TV-apparater med QD-OLED-paneler och 1,5 miljoner enhet med LG:s W-OLED.

Till skillnad från traditionella LCD-paneler med bakgrundsbelysning är varje pixel hos en OLED-panel sin egen ljuskälla. En nackdel som ofta tillskrivs LG:s paneler är låg ljusstyrka, något de med W-OLED kommit tillrätta med genom att addera en vit pixel (W) till den vanliga RGB-strukturen.

Detta ska Samsung Display genom sin Quantum Dot-teknik kommit runt och använder enbart grundfärgerna RGB, något som kan resultera i högre förmättnad och det i synnerhet vid hög ljusstyrka. Där LG:s senaste OLED-paneler kan nå en ljusstyrka runt 750 nits ska Samsung klara upp till 1 000 nits, samtidigt som Samsung uppger att dess antireflexfilter är mindre reflektivt än LG:s dito.

Samtidigt som dispyten mellan parterna pågår är Samsung Display i full gång att bygga ut kapaciteten för OLED-tillverkning. Det här gäller inte enbart TV-apparater, utan bolaget har sedan 2021 storsatsat medelstora paneler för användning i bärbara datorer, något som gjort avtryck i just antalet olika datormodeller utrustade med OLED-skärmpaneler.

KällaThe Elec
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också