Det var inte länge sedan kretstillverkare, stora som små, gick ut och lovade rekordinvesteringar för att bygga ut produktionen. Med ledtider för att få nya fabriker på plats räknade i år handlade det inte om att bygga bort den då rådande kretsbristen, utan att rusta för framtiden. När ekonomin vände och efterfrågan gick byttes långsiktighet paradoxalt ut mot kortsiktighet.
Det stora undantaget är Samsung, som fortsätter trampa gasen i botten som planerat under 2023 i syfte att plocka marknadsandelar – och just rusta för framtida behov. Detta framgick av Samsungs redovisning av bolagets resultat för fjärde kvartalet 2022, dess sämsta kvartal på åtta år. Anledningen uppgavs framförallt vara priserna på DRAM och NAND som är i fritt fall och av allt att döma kommer fortsätta falla ytterligare en tid.
Att smida långsiktiga planer i tider av ekonomisk nedgång har sitt pris och det går inte Samsung obemärkt förbi. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Samsung Electronics planerar att låna 20 biljoner won, motsvarande 15,78 miljarder USD, av Samsung Display för att täcka driftkostnader. Tanken är att lånet ska ha en ränta på 4,6 procent att hela beloppet ska vara avbetalat till augusti 2025.
Att låna av sig själv kan vid första anblick te sig märkligt, men Samsung Electronics och Samsung Display bedrivs i själva verket som separata bolag i konglomeratet Samsung Group. Konkreta exempel på detta är att Samsung Display säljer skärmpaneler till Samsung Electronics, som i sin tur integrerar dessa i färdiga konsumentprodukter såsom mobiltelefoner och TV-apparater. I rollen som kund handlar Samsung på konkurrensmässiga grunder även skärmpaneler av andra företag, däribland den inhemska rivalen LG.
Närmare 16 miljarder USD är på intet sätt småpengar, men utgör endast en bråkdel Samsungs planerade investeringar i halvledare och bioteknik. Fram till 2026 ska Samsung ha investerat hela 355 miljarder USD och omräknat till svenska kronor motsvarar det knappt 3 700 miljarder. För att sätta det i svensk kontext är 2023 års statsbudget blott en tredjedel – 1 195 miljarder kronor.
Målet med att storinvestera är att växa sin verksamhet för kontraktstillverkning kraftigt för att bättre ta upp kampen mot mer än tre gånger så stora taiwanesiska TSMC. Förutom detta avser bolaget ta tillfället i akt att ta marknadsandelar på minnesmarknaden, där samtliga konkurrenter i form av Micron, SK Hynix, Kioxia och Western Digital valt att dra i handbromsen.