HemNyheterTillverkningSamsung storsatsar under 2023 – även på kontraktstillverkning

Samsung storsatsar under 2023 – även på kontraktstillverkning

Utökad kapacitet på 4 nanometer för kontraktstillverkning och stora investeringar i EUV-litografi utgör delar av Samsungs färdplan för år 2023.

Att Samsung gör sitt yttersta för att ta marknadsandelar som foundry, alltså tillverka kretsar åt andra bolag på beställning, är vida känt. Det koreanska bolaget blev i somras först på marknaden med 3 nanometer, och bland kunderna på foundry-sidan räknas namnkunniga aktörer som Qualcomm och Apple – även om Apple låter tillverka sina systemkretsar hos Samsung-konkurrenten TSMC.

Nu rapporterar Reuters att Samsungs filosofi att trampa gasen i botten på en sviktande marknad utöver bolagets minnestillverkning även spiller över i foundry-delen. Bolagets flaggskeppsfacilitet P3 i Pyeongtaek kommer under år 2023 förgyllas med produktionslinor för 300 millimeter stora wafers för DRAM – samt utökad foundry-kapacitet på 4 nanometer som viks åt externa kunder.

Samsungs process om 4 nanometer är i likhet med TSMC:s en förfinad variant av bolagets mogna 5 nanometer. Denna nyttjar inte heller GAAFET-transistorerna som ryktas vara ett problem för Samsung att bemästra med ihärdiga rykten som pekar på yields så låga som 20–30 procent. TSMC har å sin sida gjort valet att inte introducera GAAFET, nanosheet på TSMC-språk, innan 2 nanometer år 2025.

För att bygga ut kapaciteten i Pyongtaek väntas Samsung ta emot tio EUV-scanners från nederländska ASML under året. Styckpriset för dessa är 150–200 miljoner USD, vilket gör att enbart kapitalinvesteringen i litografiutrustning för Samsungs största tillverkningslina landar på uppemot 2 miljarder dollar. Detta är att ställa mot Samsungs konkurrent på minnesmarknaden Micron, som nyligen justerade ned sina investeringar för räkenskapsåret 2023 till 7–7,5 miljarder dollar från 2022 års 12 miljarder.

Micron räknar enligt Reuters också med ”betydligt minskade kapitalinvesteringar” under 2024 – även om det amerikanska bolaget står och faller med sin exponering mot minnesmarknaden som just nu går kräftgång. Även TSMC, världens största foundry, kapade under hösten sina investeringar från tidigare aviserade 40–44 miljarder dollar till cirka 36 miljarder för år 2022.

Samsung ser alltså ut att vara ensam kvar med foten planterad på gaspedalen för 2023, och detta på alla fronter. Huruvida satsningarna bär frukt och bolaget kan tillskansa sig ökade marknadsandelar lär kunderna och framtiden utvisa.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också