HemNyheterAffärerSamsung för samtal med Softbank om ARM Holdings-förvärv

Samsung för samtal med Softbank om ARM Holdings-förvärv

Framtiden för ARM Holdings får en ny vändning när Softbank och Samsung bekräftar samtal om en "strategisk allians".

Sedan konkurrensmyndigheter världen över stoppade Nvidias förvärv av ARM Holdings har det senare företaget varit i limbo. Det japanska investmentbolaget Softbank som står som ägare är fast beslutna om att börsnotera ARM, men planerar ändå behålla kontroll över företaget. Anledningen till detta är att teknikaktier i dagsläget presterar dåligt på börsen och att Softbank vill hålla på en betydande andel till marknadsutsikterna ser bättre ut.

Samtidigt som Softbanks intentioner är klara har flera tunga industrigiganter gått ut med att ARM är för viktigt för att placeras på börsen – i händerna på kortsiktiga investerare. Qualcomm, Intel och SK Hynix är några av bolagen som lagt fram en alternativ lösning i form av ett konsortium, som genom samägande mellan konkurrenter skulle bevara ARM:s ”oberoende”.

I’m looking forward to the trip. I want to discuss a strategic alliance for Arm with Samsung.

Masayoshi Son, VD på Softbank och styrelseordförande på ARM Holdings

Efter en längre tids tystnad tar sagan ARM Holdings en ny vändning. Till Bloomberg berättar Masayoshi Son, VD på Softbank och styrelseordförande på ARM Holdings, att han i oktober flyger till Sydkorea för att diskutera en strategisk allians mellan Samsung och ARM. Vad för typ av allians det handlar om framgår inte, men den vanligtvis så hemlighetsfulla sydkoreanska jätten Samsung bekräftar att mötet ska äga rum.

Samsungs vice styrelseordförande tillika de facto-ledare Lee Jae-yong har enligt The Korea Times uttryckt att han väntar sig att ett förslag (om ARM) från Masayoshi Son när den senare besöker Sydkoreas huvudstad Seoul i oktober. Vad ett sådant förslag kan tänkas bli går det endast att spekulera i, men att Samsung förvärvar ARM Holdings ter sig högst otroligt.

Att konkurrensmyndigheter blockerade Nvidias förvärv av ARM berodde på att ARM:s licenser fyller en helt central funktion för en betydande andel av de miljarder chip som produceras årligen. ARM:s licenser används för alltifrån mikrokontroller till systemkretsar för telefoner, telekomutrustning och superdatorer, och Nvidia skulle krasst få för stor makt över en nyckelaktör praktiskt taget hela världen förlitar sig på.

Det förefaller mer troligt att Softbank i någon mån ser över sina planer om börsnotering och kan tänka sig att samäga ARM tillsammans med Samsung. Branschvetare spekulerar även i att det här kan vara ett första steg mot bildandet av det konsortium många hoppas på.

KällaBloomberg
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också