Det dröjde inte länge efter att EU gick ut med sin Chips Act innan processorjätten Intel gick ut med att de skulle storsatsa i unionen. Fjolåret rundades också av med flera rapporter om att TSMC prospekterar möjligheterna att bygga en Europa-fabrik, där Tyskland specifikt pekats ut som nationen av intresse för världens största kontraktstillverkare av kretsar.
Branschtidningen Digitimes rapporterar att allt mer pekar mot att en etablering i Tyskland ska äga rum, något de tillskriver samtal med leverantörer av verktyg för produktion av halvledare. Likt tidigare talas det om att den mest sannolika platsen för en fabrik är i Dresden i delstaten Sachsen, där Infineon, Bosch och Globalfoundries redan har fabriker. Att TSMC tittar på Dresden kan ha att göra med att infrastruktur för kretstillverkning redan finns, något som beroende på upplägg skulle kunna nyttjas av en fjärde aktör.
Inledningsvis uppges TSMC planera en fabrik för tillverkning på legacy-noderna 28 och 22 nanometer, vilket sannolikt har att göra med att det är tekniker som ofta används för produktion av halvledare till bilindustrin – en stor anledning till att EU Chips Act lades fram. TSMC har redan säkrat långa kontrakt med Mercedes-Benz och BMW, som sedan pandemins början och flaskhalsar i leveranskedjorna har övergått till att göra upphandlingar direkt med kretstillverkare för att säkerställa en stabil tillgång av chip.
EU och Tyskland ska dock inte nöja sig med att TSMC förser unionen med inhemsk tillverkning för den viktiga bilindustrin, utan vill även ha mer avancerad tillverkning i unionen. Parterna är därför i förhandlingar för att förmå TSMC att även ta tillverkningsprocesser från 16/12 nanometer samt än mer moderna tillverkningstekniker till Europa, likt Intel.
Till syvende och sist ska TSMC:s eventuella Europa-projekt vara helt beroende utav storleken på de statliga stöd och subventioner som erbjuds. Ingenting är klart förrän det är klart, men att EU och Tyskland gärna vill få hit världens största kontraktstillverkare av kretsar är ingen hemlighet.