Sedan Donald Trumps tid som president har den amerikanska regeringen arbetat hårt för att strypa Kinas tillgång på teknik, då inte minst halvledare av alla dess slag. Det handlar dels om att hindra Kina från att få tag på utrustning för tillverkning av avancerade kretsar, men även att hindra landet från att köpa in avancerade kretsar från annat håll.
En tidigare rapport talar om att Biden-administrationen under oktober breddar embargon för försäljning av halvledare till Kina, vilket förutom litografiverktyg skulle innefatta kretsar för AI-beräkningar. Bland andra har företag som Nvidia och AMD under augusti fått information om att de kommer tvingas sluta sälja AI-acceleratorer, det vill säga grafikkretsar (GPU), till Kina om de inte ansöker om licenser från handelsdepartementet.
Nu rapporterar kinesiska UDN att Nvidia påskyndar produktionen av AI-acceleratorer i syfte att försöka hinna sälja så många som möjligt innan det breddade embargot träder i kraft. Det ska då handla om grafikkretsen A100 med arkitekturen Ampere tillverkad på 7 nanometer, men även stundande H100 baserad på helt nya Hopper med tillverkning på 5 nanometer.
För att få till stånd snabbare produktion uppges Nvidia ha beställt så kallade super hot runs hos TSMC, som står bakom tillverkningen av såväl A100 som H100. Det är expressproduktion som är förenat med en högre andel fel (eng. yield) och högre slitage på utrustningen, varför den här typen av beställningar kostar mer än vanligt.
Genom det här greppet uppges Nvidia kunna producera en ny batch av A100 och H100 under en tidsrymd av två till tre månader – betydligt snabbare än fem till sex månader som det annars skulle ta att tillverka dessa avancerade kretsar från start till slut. Rapporten talar om att Nvidias får sin första leverans av expressproducerade kretsar i slutet av oktober.
Om uppgifterna stämmer talar det för att Kina är en betydande kund för Nvidia, vilket inte skulle vara helt oväntat då landet ligger i bräschen inom artificiell intelligens (AI) och behöver kraftfull hårdvara för ändamålet. Det här skulle gå tvärtemot ärkerivalen AMD:s inställning, som är att en eventuell ändring i embargot inte skulle ha någon ”materiell inverkan” på verksamheten.