HemNyheterTillverkningMinnestillverkare drar i handbromsen – pausar nya fabriker

Minnestillverkare drar i handbromsen – pausar nya fabriker

SK Hynix sätter projektet M15X på paus och satsar på minneskretsar för AI-kretsar. Även Samsung stoppar tillfälligt byggnationen av en fabrik.

Efter ett drygt år av sviktande efterfrågan och mer än halverade priser vände minnesmarknaden uppåt under slutet av 2023. Trots att en ljusning nu går att skönja är tillverkarna återhållsamma med sina investeringar, där många nya projekt sattes på paus under de finansiellt svåra tiderna. Nu framgår att både SK Hynix och Samsung ytterligare skjuter planerade projekt på framtiden.

Källor till sydkoreanska Money Today berättar att SK Hynix hade planerat för att återstarta byggnationen av fabriken M15X i februari och att alla förberedelser för detta var klara, där endast ett godkännande från VD:n återstod. Beslutet om att återuppta projektet ska nu ha skjutits tre månader på framtiden, vilket uppgiftslämnarna tillskriver fortsatt osäkerhet på minnesmarknaden.

SK Hynix fabrik M15X, där X står för ”extension”, är en tillbyggnad av M15 som tillkännagavs september 2022 och är tänkt att bli en av bolagets största hittills. Projektet hade vid tillfället en beräknad prislapp om 15 biljoner sydkoreanska won (KRW), motsvarande cirka 11,3 miljarder USD, och är tänkt att tillverka lagringsminne av NAND-typ. Även om priserna för NAND börjat vända uppåt är prisbilden långt under vad den var innan ekonomin och efterfrågan vände ned.

Istället för att bygga ut fabrikskapacitet ska SK Hynix fokusera på högmarginalprodukter, specifikt minneskretsar för artificiell intelligens (AI). Det handlar då om High Bandwidth Memory (HBM), som används av bland annat Nvidia och AMD, och möjliggör AI-kretsar med bandbredd om flera terabyte per sekund (TB/s). Förutom att tekniken möjliggör flerfaldigt högre bandbredd än traditionellt grafikminne av GDDR-typ är den även överlägsen sett till energieffektivitet, med nackdelen att priset per gigabit (Gb) är betydligt högre.

Minnestekniken HBM har tidigare haft relativt låg efterfrågan och SK Hynix var den tillverkare som på satsade stort på den, medan Samsung funnits med på sidlinjen som en perifer spelare utan samma fokus. Föga förvånande när AI-vågen skapat ökad efterfrågan på HBM arbetar Samsung på att komma ikapp och så även amerikanska Micron.

Samtidigt som SK Hynix tycks ha satt M15X på paus ska även Samsung ha dragit i handbromsen för sin femte fabrik (P5) i sitt Pyeongtaek Semiconductor Complex, som med sammanlagt sex fabriker (P1–P6) är tänkt att bli världens största komplex för tillverkning av halvledare. Idag står P1, P2 och P3 klara, medan konstruktionen av P4 fortgår som planerat och P5 alltså nått ett stillestånd.

Enligt uppgifter till sydkoreanska SBS och Chosun Ilbo (via Digitimes) ska Samsung den 30 januari ha skickat ett brev till underleverantörer om att stoppa byggnationen av anläggningen P5, utan att ange ett datum om när det ska återupptas. Från Samsung-håll ska stoppet härledas till att de genomför inspektioner och huruvida så är fallet är inte känt. Källorna till tidningarna har inget entydigt att säga om saken, utan spekulerar endast i att Samsung saktar ned takten i sina investeringar till följd av nedgången på halvledarmarknaden.

KällaDigitimes
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också