HemNyheterAffärerMinnespriser: DRAM blir billigare och NAND dyrare

Minnespriser: DRAM blir billigare och NAND dyrare

Sjunkande efterfrågan på konsumentelektronik leder till fallande priser – förutom i de fall där tillverkningen sackar efter.

Marknaderna för elektronik i form av telefoner och datorer har haft par riktigt starka år, men Semi14 har rapporterat om att sötebrödsdagarna kan vara räknade för den här gången. En del av komponentmarknaden som förlitar sig på totalt antal sålda enheter snarare än pris är minnesmarknaden – som nu flaggar för sänkt orderingång.

Gällande primärminne, DRAM, väntas marknaden krympa med enkelsiffriga procent under årets andra kvartal till följd av sänkt efterfrågan på bland annat Chromebook. En annan del i pusslet är att tillgången slutligen hunnit ikapp efterfrågan i nyckelsegment. Ett talande exempel är DRAM för mobilt bruk, till exempel LPDDR4X, som fått avlastning av LPDDR5X och DDR5 SO-DIMM. Samtidigt fasas den äldre tekniken DDR3 ut och andra instegsalternativ erbjuds.

Gällande minne för lagring, flashminne av NAND-typ, ser situationen ut att vara det motsatta. Till följd av Kioxia och Western Digitals kontaminerade minne föll hela 13 procent av första kvartalets världsproduktion bort, vilket nu får effekt på allvar. NAND-priserna väntas stiga 5–10 procent under innestående kvartal jämfört med det som inledde året – tack vare att Kioxia och Western Digital fortsatt ser ut att ha svårigheter att nå upp till full produktionstakt.

Bolag som utvecklar specialiserade minnestyper, till exempel NOR och SPI NAND, har däremot enligt Digitimes redan börjat teckna ordrar för årets tredje kvartal. Här rapporteras aktörer som taiwanesiska Elite Semiconductor Memory Technology (ESMT) och Etron Technology ha tillgodoräknat sig ökad efterfrågan under mars månad.

Huruvida den nedåtgående trenden med konsumentelektronik håller i sig och fortsätter driva ned DRAM-priserna återstår att se. Kvar står i alla fall en fortsatt hög efterfrågan från industrier och bilbranschen som så sakteliga börjar normaliseras efter en dipp orsakad av pandemin.

Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också