HemNyheterTillverkningMicron: "Kretsbristen förbättras men pågår in på år 2023"

Micron: ”Kretsbristen förbättras men pågår in på år 2023”

Minnesjätten Micron tror det värsta är över under år 2023 och för att framgent undvika en liknande situation investeras pengar i biljonklassen.

Underinvesteringar, en cyklisk uppgång och drastiskt ökad efterfrågan till följd av coronapandemin har skapat en kretsbrist utan tidigare like. Situationen förbättras nu för var dag som går, om än långsamt, och prognoser pekar mot att det värsta är över 2023. Nu ger Microns VD, Sanjay Mehrotra, sin förutsägelse om när den värsta delen av bristen kan vara över.

There are parts of the chip shortage that will continue to improve as we go through calendar year 2022 and some parts of this will continue into 2023 as well. Of course, Micron continues to make the necessary investments to meet the demand growth that our customers are bringing to us.

Sanjay Mehrotra, VD på Micron

In intervju med Fox Business delar Sanjay Mehrotra bilden av att bristen förbättras och att det finns ett ljus i slutet av tunneln, men att situationen fortgår in på 2023. Att han likt andra tror att det värsta är över 2023 är betydligt bättre än de prognoser som gjordes när halvledarbristen först blev ämnet på allas läppar. Inledningsvis talades det om att bristen skulle pågå till åtminstone år 2024.

Micron är jämte Intel en av USA:s stora kretstillverkare och världens tredje största aktör inom minneskretsar. I toppen återfinns sydkoreanska bolag, där SK Hynix är tvåa och Samsung är klart störst. För att säkra framtida tillgång av DRAM och NAND, som används för primärminne respektive lagring, planerar Micron att fram till 2023 investera 150 miljarder dollar i forskning, utveckling och nya fabriker. Det är ett belopp som motsvarar hisnande 1 460 miljarder kronor.

As they become increasingly autonomous, they are actually becoming like data centers on wheels, right? I mean, they have as much memory and storage in them. […] All of that has driven demand from data center to the PCs to smartphone intelligent devices at the edge.

Sanjay Mehrotra, VD på Micron

Det som driver efterfrågan idag och framöver är enligt Mehrotra ökad efterfrågan inom datacenter, men också bilindustrin. Här konstaterar han att moderna bilar är ”datacenter på hjul”, något som motiveras ur ett Micron-perspektiv med att de utrustas med allt mer primärminne och lagring. Moderna bilar idag huserar tusentals enskilda chip.

I samband med att kretsbristen seglat upp på dagordningen har världen vaknat till det faktum att en betydande majoritet av alla chip tillverkas i Asien. En del i detta är att asiatiska länder länge främjat industrin, menar Mehrotra, som fortsätter med att ett samarbete mellan regering och privat sektor är nödvändigt om USA åter ska bli en ledande nation inom halvledare.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också