HemNyheterHårdvaraMicron höjer priset för NAND-minne

Micron höjer priset för NAND-minne

Kontaminationen hos Western Digital och Kioxia får följdverkningar. Nu höjer Micron priserna på minne för SSD-lagring.

I början av februari framgick att Western Digital och Kioxia, som driver ett samriskbolag, råkat ut för en betydande fabrikskontamination. Som direkt konsekvens av detta fick minneskretsar motsvarande åtminstone 6,5 exabyte kasseras, vilket motsvarar i runda slängar 13 procent av världens produktion för 2022 års första kvartal.

I ett mail till partner bekräftade Western Digital uppgifterna, samtidigt som bolaget flaggade för att ”kostnaderna på kort sikt ökar betydligt”. Då kontamineringen uppges ligga i materialet som används vid tillverkning ska även Kioxias fabriker ha drabbats, men här finns ännu inga uppgifter om prishöjningar. Det senare får dock anses högst troligt.

Då en betydande andel av världens kapacitet av minneskretsar påverkas är det även rimligt att Micron, SK Hynix och Samsung följer efter. Nu rapporteras att just Micron följer efter Western Digital och höjer priserna på NAND-minnen med 10 procent. Hur de två andra giganterna SK Hynix och Samsung agerar framgår inte.

Med en stor andel av världens minnen kastade i papperskorgen är det oklart hur det påverkar tillgången på NAND-minneskretsar, vilka används för alltifrån SSD-lagring till mobila enheter. Enligt uppgifterna ska toppen av en eventuell brist kunna skönjas i april, och samtidigt kan fabrikerna i Western Digitals och Kioxias samriskbolag vara i full gång först under 2022 års tredje kvartal.

Vid sidan om fabrikskontaminationen tornar mörka moln från Ukraina och Ryssland upp. Från de båda länderna exporteras ädelmetaller och ädelgaser som är helt avgörande vid tillverkning av halvledare, däribland neon och palladium. Av allt att döma tar de stora minnestillverkarna detta med ro och ser framför sig att de kan hitta alternativa vägar, om än till högre priser.

Summa summarum pekar alltmer mot att en väntad prisnedgång på NAND-minneskretsar för år 2022 istället blir en uppgång. I vilken utsträckning det hela påverkar SSD-lagring och alla produkter där NAND-minne finns integrerat återstår att se.

KällaDigitimes
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också