HemNyheterPolitikKina tillkännager tredje "Chips Act"

Kina tillkännager tredje ”Chips Act”

Big Fund blir värt 47,5 miljarder USD – väntas stimulera utvecklingen av inhemska utrustningstillverkare.

Tidigare under året haglade rapporterna tätt om att Kina var i full färd med en tredje runda av halvledarakten ”Big Fund” – landets motsvarighet till Chips Act. Där och då hette det att de statliga stöden väntades uppgå till drygt 40 miljarder USD, något som nu bekräftas när landet slutligen sjösätter paketet i skarp version.

Den totala investeringen är 344 miljarder kinesiska yuan, motsvarande 47,5 miljarder USD, där Kinas handelsministerium är största delägare med 17 procent. Näst störst är China Development Bank Capital med en 10,5-procentig andel i fonden, enligt Reuters. Totalt 17 övriga investerare listas, där bland annat fem stora kinesiska banker står för cirka 6 procent var av fondens totala värde.

Själva fonden kommer stödja Kinas uttalade mål att bli självförsörjande inom halvledare, och tidigare utgåvor av den har bistått landets halvledarindustri med betydande stöd. Kinesiska halvledarbolag som skördat framgångar, helt eller delvis, tack vare Big Fund inkluderar NAND-tillverkaren YMTC, samt foundry-bolagen Hua Hong och inte minst SMIC – som trots lövtunna marginaler ser ut att vara på väg mot tillverkning på 5 nanometer redan under 2024.

Fokus för tredje omgången Big Fund är däremot inte tillverkande halvledarbolag. Kinas absolut mest akuta brist är dess avsaknad av inhemsk produktion av halvledarutrustning. Det är för Kina problematiskt när den USA-ledda västliga halvledarpakten allt aggressivare drar åt snaran gällande vilken utrustning nederländska ASML får exportera till Kina. Tidigare rapporter pekar på att ASML rentav kommer sluta underhålla redan sålda maskiner, vilket i längden väntas leda till ett förfall av kinesisk produktionskapacitet.

Exakt vad Big Fund-pengarna kommer gå till är ännu inte spikat, men att utveckla alternativ till nämnda litografiutrustning och tillbehör likt fotomasker väntas stå högt på agendan. Än så länge står nämligen Kina för hälften av ASML:s globala försäljning – ett tydligt exempel på att landet passar på att hamstra så länge det kan för att upprätthålla relevans på halvledarmarknaden.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik år 2003 och inledde därefter skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också