HemNyheterHalvledareKina går på halvledardefensiv med aggressiv patentportfölj

Kina går på halvledardefensiv med aggressiv patentportfölj

Mittens rike ansökte om mer än hälften av alla världens halvledarpatent under den senast mätta 12-månadersperioden.

Att Kina är föremål för av USA orkestrerade handelsembargon inom halvledare vet vi sedan tidigare. Målet är för USA att kväva den kinesiska strävan att bli självförsörjande på halvledare – utåt med nationell säkerhet som skäl, medan även den amerikanska statusen som världens största ekonomi sannolikt också är en faktor. Oavsett motiven för handelsembargon, nuvarande som framtida, ökar antalet kinesiska patent inom halvledarsektorn.

Enligt Mathys & Square, en brittisk advokatbyrå specialiserad på immaterialrätt, ansöktes om 69 194 halvledarpatent under tolvmånadersperioden från oktober 2021 till september 2022. Denna siffra var 10 procent upp på årsbasis, och hela 59 procent högre än samma period år 2016–2017, vilket i sig kan förklaras av att halvledartillverkning blir allt mer komplex och förlitar sig på bland annat EUV-litografi och fler processteg.

Globala halvledarpatentansökningarAntal patentÖkning (%)
2017-1843 384
2018-1951 09417,77
2019-2055 5238,67
2020-2162 77413,06
2021-2269 19410,23
Källa: Mathys & Squire, February 2023, via Digitimes

Att världens största tillverkare av kretsar, taiwanesiska TSMC, som ensam aktör stod för flest patent om 7 procent för 2021–2022 är inte förvånande. Vad som kan komma som en överraskning är däremot att Kina ansökt om hela 37 865 av de närmare 70 000 patenten – eller 54,7 procent. Speciellt drivande i den kinesiska patentvågen under de senaste åren uppges vara de numera av USA svartlistade minnestillverkarna Yangtze Memory Technologies (YMTC) och Changxin Memory Technologies (CMT).

Digitimes rapporterar även att immaterialrättspecialisten Anaqua, som hanterar patent åt bland annat TSMC och ARM att USA:s CHIPS and Science Act, väntas jämna ut spelplanen mellan amerikanska och internationella aktörer över de kommande åren. USA har som landet där halvledarbranschen ursprungligen växte fram traditionellt varit det som sökt flest patent – ursprungligen tack vare exklusivitet, och på senare tid genom Intel.

En annan immaterialrättspecialist, Andrew Thompson vid EIP, hävdar å sin sida att Europa är regionen där störst förändringar kommer ske gällande patent och immaterialrätt framöver. Thompson menar att europeiska tillverkare likt Infineon, NXP och STMicroelectronics kommer tvingas försvara sina patent utanför sina hemmarknader mer aggressivt i takt med att de expanderar, då TSMC på senare tid ansökt om fler patent i Europa.

Huruvida Kina lyckas hålla utländska aktörer stången med hjälp av en diger patentportfölj återstår att se. Landet lär hur som helst ha grunder att kunna stoppa försäljning av produkter till dess enorma marknad från oönskade bolag om USA och dess halvledarpakter drar åt tumskruvarna för hårt.

KällaDigitimes
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också