HemNyheterTillverkningIsrael subventionerar Intel-fabrik med 3,2 miljarder USD

Israel subventionerar Intel-fabrik med 3,2 miljarder USD

Trots fullskaligt krig enstaka mil från Kiryat Gat fortskrider Intels planer om den största privata investeringen i Israels historia.

Processorjätten Intel är idag Israels största privata arbetsgivare med närmare 12 000 anställda och gick under sommaren ut med att de skulle investera 25 miljarder USD i en ny fabrik i landet. Sedan dess har ett terrordåd som skördade tusentals offer lett till ett fullskaligt krig på den Hamas-kontrollerade Gazaremsan, som är blott 26 kilometer från Intels komplex i Kiryat Gat där bolagets satsningar i landet är belägna.

Kriget till trots fortskrider Intels expansionsplaner i Kiryat Gat, vilket befästs när den israeliska regeringen tilldelar Intel 3,2 miljarder USD i subventioner. Beloppet motsvarar 12,8 procent av den beräknade kostnaden för fabriken, som blir den enskilt största privata investeringen i Israels 75-åriga historia. En del i transaktionen mellan parterna är att Intel förbinder sig att under det kommande decenniet handla varor och tjänster från israeliska leverantörer.

Intel etablerade sig i Israel redan 1974 och har sedan dess investerat cirka 50 miljarder USD, vilket resulterat i fyra anläggningar och utöver de egna anställda står bolaget för runt 42 000 indirekta jobb. En av dessa anläggningar är Fab 28, som tillverkar kretsar om Intel 7 (f.d. 10 nanometer), som fram till nyligen var bolagets spjutspetsteknik.

Den framtida fabriken som går under namnet Fab 38 beräknas stå redo att producera kretsar under 2028. Vilken tillverkningsteknik som blir aktuell framgår ännu inte, men med den stora investeringen i åtanke handlar det sannolikt om tillverkning i spjutspetsen som vid färdigställandet mot slutet av decenniet bör vara i häraden Intel 10A (1 nanometer) – eller än mer avancerad process.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också