Intels aktiekurs tog i fredags ett glädjeskutt efter att en rapport från Semiaccurate gjort gällande att bolaget är föremål för ett uppköp i sin helhet – och att den icke-namngivna intressenten också skulle vara i en position att göra uppköpet rakt av. Huruvida det blir av eller inte återstår att se, men bolaget meddelade under måndagen att nya foundry-kunder på 1,8 nanometer tillkommit, under programmet RAMP-C (Rapid Assured Microelectronics Prototypes – Commercial).
Till de nya Intel-kunderna räknas bolagen Trusted Semiconductor Solutions och Reliable Microsystems. Förutom att ha extremt anonyma företagsnamn är de båda designbolag, så kallade fabless-aktörer, med kunder inom industri, sjukvård såväl som inom militära applikationer. Dessa bolag, och andra militära bolag likt Boeing och Northrop Grumman är Intel tänkt att erbjuda garanterad tillgång till kretsar över lång tid – förutsatt att bolaget överlever.
Diskussionerna om Intels framtida ägarskap tog fart under hösten 2024, där Qualcomm såg ut att vara den bäst lämpade och kanske också mest seriöst intresserade. Under oktober ska dock Qualcomm ha valt att lägga planerna på hyllan tills vidare. Att uppköpsryktena åter tar fart i samband med att Donald Trump svärs in som president är däremot inget sammanträffande, då företaget väntar på klarhet gällande USA:s kommande halvledarpolicyer gentemot Qualcomms viktigaste marknad Kina.
Den senaste salvan föreslagna halvledarrestriktioner som föreslogs av USA tidigare under förra veckan tog praktiskt taget sikte endast på AI-relaterad hårdvara, mer specifikt avancerade beräkningskort. Det skulle i sin tur innebära att åtminstone Biden-administrationens avskedsgåva till halvledar-USA främst väntas slå mot Nvidia och AMD – inte Intel eller Qualcomm.
Huruvida det fortsatt är Qualcomm som är intresserat av ett Intel-uppköp kan vi än så länge endast spekulera i, men sannolikt är bolagets största farhågor stillade om än endast tillfälligt. Trump-administrationen väntas dock inte vila på lagrarna efter att presidenten svurits in – Trump var den som på allvar startade halvledarhandelskriget mot Kina och väntas inte ändra bana under sin andra ämbetsperiod.
Ryktesvägen viskas det nämligen att det är Trump-allierade likt Elon Musk som kan stå bakom ett potentiellt uppköp. Enligt Semianalysis Dylan Patel stod Trumps residens Mar-A-Lago värd för en halvledardelegation som inkluderade representanter från Globalfoundries, Qualcomm och Intel – samt Musk själv. Musk är en Make America Great Again-proponent, och har genom Tesla sett till att få kretsar producerade på amerikansk mark genom TSMC.
Huruvida han är redo att äga tillverkningen, med alla dess utmaningar, återstår att se. Stalltipset från Semi14, och en (o-)kvalificerad gissning är att det fortsatt är Qualcomm som är bäst placerade att köpa loss Intel Foundry och göra något bra av det.