Den amerikanska chipdesignern Qualcomm, mest känd för sina världsledande systemkretsar (SoC) för telefoner och modem, har kontaktat Intel om ett möjligt förvärv. Detta rapporterar The Wall Street Journal. Uppgifterna kommer i svallvågorna av Intels senaste kvartalsrapport med en förlust om 1,6 miljarder USD, vilket resulterade i att börsvärdet över en natt dök med närmare 30 procent.
Tidningen skriver att samtal förs mellan partnerna, men att det är långtifrån klart om en affär blir av. Utöver den osäkerheten står det inte heller klart exakt vad en sådan transaktion skulle innebära. En spekulation, något det tidigare ryktats om, är att Qualcomm är intresserade av Intels konsumentdivision Client Computing Group (CCG) för persondatorer.
Uppgifterna har fått analytiker och förståsigpåare att tala om varför ett förvärv av hela eller delar av Intel skulle vara aktuellt. Ett av många argument som lyfts fram är att Qualcomm i skrivande stund har ett börsvärde om 188 miljarder USD – dubbelt upp mot Intels 93 miljarder USD. Även om så är fallet är det värt att påpeka att Intels värdering sjunkit med 54 procent sedan årsskiftet och att Qualcomm under samma period stigit med 57 procent.
Det är med andra ord blott månader sedan som Intel hade en betydligt högre värdering än Qualcomm och de ombytta rollerna kan därmed mycket väl vara en tillfällighet. Att storägare i Intel skulle vilja sälja bolaget på ”rea” är inte troligt, men om styrkeförhållandet cementeras är det möjligt att de med den senaste tidens tumult skulle komma på andra tankar.
Kör man vidare på PC-spåret är en annan aspekt viktig att ha med sig – att Qualcomm själva nyligen slagit sig in på marknaden. Tidigare under året lanserades företagets haussade Snapdragon X-processorer för bärbara datorer under parollen Copilot+ och hittills har satsningen mötts av såväl positiva reaktioner från kritiker som god försäljning i försäljningsled. Förutsatt att Qualcomms moment håller i sig är frågan varför de skulle vara intresserade av Intels PC-division.
Intels katastrofala kvartalsrapport och tröghet i att ställa om verksamheten har samtidigt redan lett till ett stort sparpaket, där målet är att dra ned kostnaderna med 10 miljarder USD för år 2025. Detta ska bland annat uppnås med att säga upp mer än 15 procent av bolagets anställda, pausa utdelning till investerare, knoppa av Intel Foundry till ett mer oberoende dotterbolag, pausa merparten av fabriksbyggnationerna i Europa såsom i Tyskland och Polen, sälja av FPGA-bolaget Altera och se över samtliga produktportföljer.
Att Intel går knackigt kan härledas till framförallt tre punkter. Den första är att AMD går bättre än någonsin och växer alltmer på PC-sidan och i datacenter på bekostnad av Intel. Bolaget har även varit senfärdiga med att hoppa på AI-tåget, där Nvidia totalt dominerar marknaden. Den tredje och kanske viktigaste är Intels satsning på att bli en kontraktstillverkare av chip (eng. foundry), som kan gå upp mot framförallt TSMC och Samsung. Intel bedriver med andra ord ett trefrontskrig mot sina klassiska rivaler, som i dagsläget ser ut att göra allting rätt.
Att säga att Intel kämpar för sin överlevnad är en idag överdrift, men om bolaget inte lyckas komma tillrätta med ovan kan det bli en sanning. Bolaget behöver åter komma på banan och leverera på produktsidan, och foundry-satsningen behöver börja bära frukt efter lanseringen av tillverkningstekniken 1,8 nanometer (Intel 18A). Av allt att döma har Intels VD Pat Gelsinger efter det aviserade sparpaketet fortsatt förtroende av styrelsen, vilket är ytterligare ett skäl till varför försäljning av annat än Altera inte vore aktuellt idag.
Analys: Qualcomm och Intel Foundry
En möjlig väg framåt som Semi14 vågar sig på en gissning om är att Qualcomm ingår ett samarbete med Intel gällande dess fabriker. Under sommaren sålde Intel av 49 procent av Fab 34 i irländska Leixlip till det amerikanska investmentbolaget Apollo, vilket resulterade i ett samriskbolag. Som resultat frigjorde Intel kapital motsvarande drygt hälften av de 18,4 miljarder USD som investerats i anläggningen.
Med ett liknande upplägg med Qualcomm skulle Intel få en högprofilerad partner med tillverkning på bolagets spjutspetsteknik. Qualcomm skulle å sin sida få garanterad kapacitet och möjlighet att producera kretsar till en mer förmånlig kostnad. Bolagets systemkretsar för telefoner har gått upp i pris för varje ny generation, där det talas om att telefontillverkare får betala 200 USD per Snapdragon 8 Gen 3.
En starkt bidragande orsak till de ökande priserna är att TSMC i omgångar trissat upp sina priser – något de kan göra då de gör transistorer i världsklass och att Qualcomm, men även andra, krasst saknar alternativ. Samsung visar gång på gång att de inte kan tillverka kretsar i spjutspetsen med tillräckligt bra prestanda och yield, något som fått Qualcomm att i stor grad lämna deras fabriker till förmån för TSMC.