I mars 2022 gick EU ut med sin rättsakt Chips Act, som genom investeringar och subventioner skulle locka företag till att bygga ut regionens halvledarindustri. Det dröjde inte länge innan det blev officiellt att Intel var på tåget och kungjorde planer om att investera 33 miljarder euro i EU – en siffra som växt till 80 miljarder över det kommande decenniet.
Magdeburg i Tyskland blir navet för Intels verksamhet på kontinenten med fabriker i toppklass för tillverkning av spjutspetstekniker, som framtida Intel 20A (2 nm) och 18A (1,8 nm). Det här är den största av väldigt många planerade delar, som är tänkta att spridas ut i andra EU-länder. En av de största investeringarna jämte Tyskland som gjordes tillkänna var en fabrik för paketering av kretsar, det vill säga dit färdiga kretsar skickas för att färdigställas till slutgiltiga produkter, i Italien till ett värde om 4,5 miljarder euro.
I en intervju med den italienska tidningen Corriere della Sera berättade Intels VD Pat Gelsinger nyligen att Italien är blott en av flera potentiella kandidatländer för fabriken, och att en byggnation i landet således inte är given. Han ska även ha sagt att ett beslut i frågan väntas först till slutet av året – gott om tid för såväl Italien som andra länder att vädra plånböckerna och vinna över Intels gunst.
Hösten 2022 rapporterade Semi14 att ett italienskt maktskifte kunde bli ett hinder mot målet att etablera en fabrik för paketering i landet, något som tillskrevs att dåvarande premiärminister Mario Draghi lovat bekosta anläggningen med upp till 4 miljarder euro. Med andra ord en betydande subvention som inte var given skulle överleva en ny regering vars ekonomiska prioriteringar inte nödvändigtvis speglade sin föregångares.
Att maktskiftet spelar in bekräftas av Reuters, som dock tillägger att den nya premiärministern Giorgia Meloni i december meddelade intresse att investera i Intel. Detaljerna kring ett sådant intresse är dock höljda i dunkel och skulle kunna innebära att Italiens nya regering vill omförhandla det avtal som slöts mellan Intel och Mario Draghi, men även att de helt enkelt ännu inte hunnit sätta sig in i frågan ordentligt. Italiens finansminister Giancarlo Giorgetti har dock gjort klart att regeringen är fast besluten om att säkra Intels investering i landet.
Samtidigt som det råder osäkerheter kring den tidigare planerade fabriken och talas om andra kandidatländer oroas Italien inte enbart över andra EU-länder, utan även USA. Landets egen modell av Chips Act kallad Chips and Science Act har 52,7 miljarder USD öronmärkta för att främja inhemsk halvledarindustri. Intel med VD Pat Gelsinger i spetsen har gjort det till en sport att spela ut USA och EU mot varandra, och så tydligt det går utan att säga det rakt ut mena att högst bjudande får nästa fabrik.