I syfte att ”flytta hem” tillverkningen av kretsar och minska beroendet av Asien tog EU fram European Chips Act, som lanserades under våren. På andra sidan Atlanten hade Intel under lång tid ogenerat meddelat att de mot statliga subventioner och skattelättnader gladeligen bygger fler fabriker i USA och EU-regionen.
I mars kungjorde Intel en storsatsning på kretsar i EU, från forskning och utveckling hela vägen till tillverkning och paketering av slutprodukter. I centrum för denna satsning står Magdeburg i Sachsen-Anhalt, Tyskland, som med en ny fabrik och infrastruktur blir själva navet – Silicon Junction – för Intels storsatsning i EU.
Nu avslöjas prislappen (PDF) för att få Intel att göra Tyskland till Intels centrum för kretstillverkning av den tyska riksdagsledamoten Martin Kröber, socialdemokratiska partiet (SPD). Totalt tilldelas Intel 6,8 miljarder euro eller knappt 72 miljarder kronor för anläggningen i Magdeburg, varav 2,7 miljarder euro går till Intel redan i år. Beloppet motsvarar hela 40 procent av de 17 miljarder euro Intel beräknar att jättefabriken kommer ha kostat att bygga när den står klar år 2027.
Den enskilda fabrik det ofta hänvisas till är i själva verket två individuella anläggningar, som tillsammans utgör en så kallad megafab. Fabrikerna kommer att användas för spjutspetstekniker och ska inledningsvis producera kretsar på 2 nanometer, 20 angstrom (20A) på Intel-lingo, för att därefter skala ned till mer avancerade och transistortäta tekniker.
Tyskland likt Spanien och Italien satsar stort på att främja inhemsk kretstillverkning. I maj framgick att Tyskland planerar investeringar om 14 miljarder euro på området, vilket betyder att åtminstone hälften finns kvar för andra aktörer efter att Intel fått sin del av kakan. Förutom ytterligare eventuella satsningar från Intel ligger inhemska aktörer som Infineon och Bosch till hands, men även amerikanska Globalfoundries som sedan grundandet har en stor fabrik i Dresden.