HemNyheterTillverkningIntel: "Brist på litografiverktyg förlänger kretsbristen till 2024"

Intel: ”Brist på litografiverktyg förlänger kretsbristen till 2024”

Efter mer positiva tongångar går Intels VD ut med att den skriande kretsbristen ändå kan komma att hålla i sig ytterligare två år.

Att 20-talet inletts med en aldrig tidigare skådad brist på kretsar råder det inga tvivel om, men åsikterna isär om när vi är på andra sidan. Spekulativa skräckscenarion om att bristen hänger i sig till efter år 2024 har på senare tid ersatts av en tro på betydande lättnader under 2022 års andra hälft, medan andra menat att det värsta ska vara över 2023.

That’s part of the reason that we believe the overall semiconductor shortage will now drift into 2024, from our earlier estimates in 2023, just because the shortages have now hit equipment and some of those factory ramps will be more challenged.

Pat Gelsinger, VD på Intel

En av prognosmakarna bakom årtalet 2023 är Intel, vars VD Pat Gelsinger i en intervju med CNBC nu svänger och talar om en brist som pågår inpå år 2024. Tidigare förutsägelse gjordes innan bristen på litografiska verktyg hos ASML blev ett faktum. ASML är ett nederländskt företag som står bakom litografiverktyg för praktiskt taget alla kretstillverkare i världen.

Att ASML stött på patrull beror helt enkelt på skyhög efterfrågan när giganter som Intel, TSMC och Samsung vill bygga bort bristen med fabriksinvesteringar i biljonklassen. ASML arbetar för fullt för att bygga ut sin egen tillverkningskapacitet, men detta sker inte i en handvändning, och det nederländska bolaget ser självt en ljusning först år 2024.

Under år 2021 levererade ASML 286 litografimaskiner och för 2022 räknar bolaget med att leverera totalt 240 DUV-maskiner och 55 maskiner av senaste snitt EUV. Samtidigt har ASML en orderstock på 500 DUV-maskiner, vilket ger ledtider på runt två år. Till år 2025 hoppas ASML ha skalat upp den årliga produktionen rejält till 90 EUV-maskiner och 600 DUV-maskiner.

Rejäla investeringar i nya fabriker till trots ser kretsjättarna ut att tålmodigt behöva invänta ASML, som är en flaskhals i expansionen. Exakt när kretsbristen kan räknas vara över återstår med andra ord att se.

KällaCNBC
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också