HemNyheterPolitikIndien ställer sig frågande till Foxconn och HCL:s planer

Indien ställer sig frågande till Foxconn och HCL:s planer

Foxconn har ännu inte lyckats presentera en partner som kan hjälpa bolagets ambitioner inom halvledare, menar landet.

Den indiska staten menar att planerna Foxconn och HCL lagt fram för en paketeringsanläggning i landet är otillräckliga och har efterfrågat ytterligare detaljer. Satsningen väntades representera en investering om i halvledarsammanhang blygsamma 93 miljoner USD i en första fas, där de båda bolagen haft ett öga på de 10 miljarder som den indiska staten väntas dela ut till halvledarprojekt i landet.

They [The Joint Venture] will need a strong technical partner. We have approved three so far and all the applications had all the details such as the kind of agreement between partners, and details of the consumption of chips produced at these factories. HCL and Foxconn will also need to tell us these.

– Indisk tjänsteman till Economic Times

Enligt Economic Times har en högt uppsatt källa inom landets elektronik- och IT-ministerium ifrågasatt de båda bolagens kompetens i OSAT-segmentet (Outsourced Semiconductor Assembly and Test) och menat att de behöver en teknologipartner för att ro det hela i hamn. Förutom att efterlysa en passande partner uppges Indien från statligt håll också söka information om hur teknologi ska överföras och hanteras mellan Foxconn, HCL och en sannolik tredje part.

Den skepsis som rapporteras från politiskt håll är sannolikt rättfärdigad – taiwanesiska Foxconn må vara världens största elektroniktillverkare, men bolaget har hittills inte lyckats slå sig in i värdekedjorna för halvledare. HCL å sin sida är ett IT-konsultbolag, och är ur svenskt perspektiv kanske bäst känt som bolaget som köpte upp Volvo IT – inte heller nödvändigtvis meriterande inom halvledarproduktion.

Det är heller inte första gången Foxconn försöker sig på halvledarsatsningar i Indien med omaka partner. Fram till sommaren 2023 hade elektroniktillverkaren ambitioner att satsa 19,5 miljarder USD på halvledartillverkning i 28-nanometersklassen tillsammans med det lokala gruvbolaget Vedanta. Vis av erfarenhet från projektet med Vedanta kan Foxconn ha riktat blicken mot en mindre utmanande och framförallt mindre kostsam del av halvledarvärlden, OSAT-marknaden.

Huruvida samrisksatsningen mellan Foxconn och HCL kommer på rätt köl igen återstår att se, men även i fallet med Vedanta saknades en teknologipartner. Någon som hittat en passande partner är Tata, som har taiwanesiska PSMC som teknologipartner för sin satsning i Gujarat – där just PSMC i egenskap av underleverantör lustigt nog är den som uttryckt skepsis över projektets vara eller icke vara.

Foxconn och HCL är heller inte ensamma om att ha planer på OSAT- och ATMP-anläggningar (Assembly, Marking, Testing and Packaging) i Indien. Förutom den för landet i särklass största satsningen från amerikanska Micron är även Tata i färd med sin egen anläggning, likaså det indiska elinfrastrukturkonglomeratet CG Power – som alltså visat sig vara bättre än Foxconn på att attrahera tekniskt kunniga partner.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också