HemNyheterAffärerFörsäljningen av kretsar upp 32,4 procent på ett år

Försäljningen av kretsar upp 32,4 procent på ett år

I sin månadsrapport presenterar SIA en betydande försäljningsökning på årsbasis, inte minst i USA och Asien-Stillahavsområdet.

Kapacitetsbrist, skyhög efterfrågan och oreda i leveransleden är alla komponenter som gör att kretsindustrin går som tåget. Det har i omgångar rapporterats att kontraktstillverkarna höjer sina priser och nu senast skrev Semi14 om att kinesiska Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) trissat upp snittpriset per wafer med 13 procent.

Nu redovisar intresseorganisationen Semiconductor Industry Association (SIA) att försäljningen av halvledare gått upp kraftigt på årsbasis. Under februari 2022 uppgick intäkterna globalt till totalt 52,5 miljarder USD, att jämföra mot 39,6 miljarder USD februari 2021 – en uppgång med hela 32,4 procent. Siffran för februari kan även ställas i relation till månaden innan, där försäljningen låg på 50,7 USD. Det är en ökning om 3,4 procent och det över en förhållandevis kort period.

Global semiconductor sales remained strong in February, increasing by more than 20% for the eleventh consecutive month on a year-to-year basis. Sales into the Americas continued to outpace other regional markets, increasing by 43.2% year-to-year in February.

John Neuffer, VD på SIA

Än mer intressant blir det när SIA redovisar den regionala tillväxten. Här toppar USA på årsbasis med hela 43,2 procent, tätt följt av Asien-Stillahavsområdet på 41,4 procent. För de betydligt mindre halvledarmarknaderna Europa, Kina och Japan uppgår tillväxten på årsbasis till 29,3 procent, 21,8 procent respektive 21,6 procent.

På månatlig basis gick Asien-Stillahavsområdet kraftigt fram med 18,6 procent medan Europa låg på betydligt lägre 1,4 procent. Övriga regioner gick under perioden januari–februari istället erfara en tillbakagång med 1,3 procent, 2,3 procent och 3,0 procent för Japan, Kina respektive USA.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också