HemNyheterChiplet-bolaget Silicon Box tar sikte på Italien

Chiplet-bolaget Silicon Box tar sikte på Italien

Singaporianskt startup specialiserat på chiplet-paketering är nästa föremål för italienska halvledarambitioner.

Det singaporianska startup-bolaget Silicon Box väntas investera i en anläggning i Italien värd cirka 3 miljarder euro, rapporterar Reuters. Inga närmare detaljer är i nuläget kända mer än att industriminister Adolfo Urso under måndagen meddelade att faciliteterna hamnar i landets norra delar, där tidigare rapporter även talat om direkta statliga stöd till anläggningen.

Italien, Urso och premiärminister Giorgia Meloni har under den sistnämndes mandatperiod jagat högprofilerade halvledarprojekt, där Silicon Box kan bli plåster på såren sedan Intel gav dem nobben. Silicon Box fokuserar på paketering av chiplets, som halvledarbranschen väntas dra nytta av i allt större utsträckning över de kommande åren efter att ha infört standarden UCI Express – och värderades under januari månad till en miljard USD efter en finansieringsrunda.

Recent global upheavals highlight the need to build a more resilient supply chain for semiconductors in Europe

– Adolfo Urso, industriminister, Italien

Hur stor del av notan den italienska staten väntas ta är höljt i dunkel, men singaporianska The Business Times menar att anläggningen ska generera 1 600 arbetstillfällen vid full beläggning och kosta cirka 4 miljarder euro att driva över 15 år. Det, menar industriminister Urso, är ett pris värt att betala för mer motståndskraftiga leverantörsled i Europa till följd av ”globala omvälvningar”.

Enligt Reuters utfäste samma Urso så sent som förra månaden att den italienska staten är beredda att ge stöd om upp till 4,75 miljarder euro till utländska halvledarbolag. Intressant nog har samtalen med Intel inte heller dött ut, trots att tyska Magdeburg blivit skådeplats för Intels huvudsakliga europeiska satsningar. Italien har också lockat ytterligare investeringar från Globalwafers dotterbolag MEMC, som expanderar sin produktion av kiselskivor i landet.

Vad som sker i sagan Silicon Box och Italien lär vi få anledning att återkomma till – klart står däremot att det singaporianska bolaget inte är vilken samling cowboys som helst. Bolagets grundare inkluderar nämligen Dr. Sehat Sutardja, medgrundare och tidigare VD till nätverksbolaget Marvell Technology samt Byung Joon Han – före detta VD och styrelseordförande hos OSAT-bolaget JCET Stats Chippac.

Förutom meriterade medgrundare har bolaget också med sig förmodat know-how från namnkunniga investerare från halvledarbranschen. Riskkapitalbolag tillhörande bolag likt UMC, Lam Research, TDK och Tata har alla skjutit till kapital till Silicon Box. Sedan tidigare har bolaget investerat 2 miljarder USD i en anläggning för chiplet-paketering i hemlandet Singapore.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också