HemNyheterTillverkningCanon expanderar litografitillverkning – tar upp kampen med ASML

Canon expanderar litografitillverkning – tar upp kampen med ASML

Världens näst största tillverkare av litografimaskiner utökar tillverkningen för första gången på två decennier.

Nederländska ASML är idag ensamma på marknaden att kunna leverera maskiner för EUV-litografi (extreme ultraviolet), vilket i nuläget är mer eller mindre ett krav för tillverkning på processer på 3 nanometer och mindre. Av den totala marknaden, inklusive traditionell DUV (deep ultraviolet) har ASML en andel om cirka 60 procent, medan näst största aktör Canon står för cirka 30 procent.

Nu meddelar Canon stora investeringar i att möta behoven på en halvledarmarknad som till år 2030 väntas fördubblas, från 500 miljarder USD till en biljard. Det japanska bolaget investerar enligt ett pressmeddelande 38 miljarder yen, motsvarande cirka 2,93 miljarder kronor, i en 70 000 kvadratmeter stor utbyggnad av dess faciliteter i Utsunomiya, norr om Tokyo.

Byggnationen kommer inledas under 2023 års andra hälft och stå redo att producera litografimaskiner under 2025 års inledande halva. Enligt Tech News Space kommer anläggningen bli Canons första nya expansion inom tillverkning av litografimaskiner sedan år 2001 – och målet är givetvis att möta ökad global efterfrågan.

Canon besitter av allt att döma fortsatt inte möjligheten att leverera litografiutrustning för EUV-spektrat, vilket fortsatt lämnar ASML i ensamt majestät i toppskiktet. Den totala marknaden för litografimaskiner väntas däremot redan år 2022 öka med 29 procent till totalt 180 maskiner – varav enstaka tiotal väntas vara EUV-maskiner.

KällaCanon
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också