Två av världens stora tillverkare av NAND-lagringsminne är i långt gångna samtal om att gå ihop, rapporterar Bloomberg. Det handlar om Western Digital och Kioxia vilka förde liknande samtal 2021, som då strandade efter en längre tids förhandlingar. Western Digital uppges dock även efter den rundan samtal ha uttryckt fortsatt intresse för Kioxia, om förutsättningarna visar sig vara de rätta.
Planerna med en eventuell sammanslagning är inte att husera allt ett namn, utan tanken är ett dubbelnoterat företag (DLC) där duon behåller separata juridiska identiteter. Western Digital är redan börsnoterat i USA och det är således Kioxia, som idag ägs av Toshiba (40,6%), Bain Capital (55,9%) och Hoya Corporation (3,1%), som skulle börsnoteras i USA.
Den största strukturella förändringen vid en sammanslagning skulle bli att Western Digital knoppar av hela sin verksamhet för NAND-minne till Kioxia, som då skulle kontrollera en tredjedel av NAND-marknaden. Enligt de senaste siffrorna från Trendforce skulle Kioxia inneha en marknadsandel om 33,2 procent och bli större än den sydkoreanska marknadsledaren Samsung med sina 31,4 procent.
Ännu är ingenting klart, men det finns saker som talar för att en sammanslagning till skillnad från förra rundan av samtal blir verklighet. Senast hade parterna svårt att enas om värderingen av Kioxia och ägaren Toshiba ville inte gå vidare då de var på gång att göra en ”strategisk översyn”, som bland annat innebar en eventuell börsnotering av Kioxia i egen regi. Då det gått två år sedan dess är det möjligt att sådana knutar lösts ut.
Även om parterna skulle enas är det långt ifrån självklart att en affär skulle godkännas av internationella konkurrensmyndigheter. Det faktum att en sammanslagning ytterligare skulle konsolidera en marknad från dagens fem stora aktörer – Samsung, Kioxia, SK Hynix, Western Digital och Micron – till fyra kommer sannolikt få styrande att tänka både en och två gånger.