HemNyheterHårdvaraWestern Digital och Kioxia: "Kontaminerade fabriker åter i drift"

Western Digital och Kioxia: ”Kontaminerade fabriker åter i drift”

Efter en knapp månad är de båda fabrikerna åter i full drift. Vilka följdverkningarna blir i pris och tillgänglighet är ännu oklara.

Tidigare under året blev två av Western Digitals och Kioxias fabriker kontaminerade, något som härleds till kontaminering av det material som används vid produktion. Duon som driver ett samriskbolag fokuserar på tillverkning av NAND-minneskretsar, den typ som används för alltifrån SSD-lagring till mobila enheter och USB-minnen.

Resultatet av kontaminationen blev att minneskretsar motsvarande åtminstone 6,5 exabyte fick kasseras, något som motsvarar 13 procent av världens produktion för första kvartalet 2022. Vid sidan om vad som prognostiseras bli kortsiktigt höjda priser har det talats om att fabrikerna inte skulle nå full kapacitet förrän årets tredje kvartal.

Uppgifterna om en utdragen nedstängning tillbakavisas av Western Digital och Kioxia, som i ett gemensamt uttalande meddelar att de påverkade fabrikerna är i drift. Det ska handla om två fabriker i Japan, Yokkaichi Plant i Mie Prefecture och Kitakami Plant i Iwate Prefecture, vilka således är igång efter en knapp månads nedstängning.

I ett pressmeddelande uppger Western Digital att mängden NAND-minneskretsar som fick kasseras i själva verket motsvarade cirka 7 exabyte, där utebliven försäljning har ett avtryck på finanserna. Western Digital räknar med en sämre andra hälft av 2022 än väntat, där bolaget för tredje kvartalet skruvar ned prognoserna för omsättning med 250 miljoner USD till 4,2–4,4 miljarder USD.

Även om produktionen åter är igång kvarstår att en stor andel av världens NAND-minneskretsar gått förlorad, något som redan lett till högre aviserade priser. Det ska inte heller uteslutas att det på kort sikt kan bli brist på minneskretsar, men hittills är det ingenting som pekar mot att en allvarlig sådan är att vänta.

Separat från detta rasar kriget i Ukraina, som tillsammans med motparten Ryssland är stora leverantörer av ädelgas och ädelmetaller som krävs vid tillverkning av halvledare. Bland dessa återfinns bland annat neon och palladium. Minnestillverkare spelar dock ned krigets inverkan och menar att de hittat alternativa exportörer.

KällaEETimes
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också