Biden-administrationen är på väg att införa nya handelsembargon för halvledarbolag gällande försäljning till Kina, och enligt Reuters väntas det nya regelverket endast omfatta amerikanska bolag. Det skulle innebära att till exempel Nederländska ASML, som i omgångar protesterat mot förslagen på än hårdare restriktioner, tillåts fortsätta sälja och underhålla installerad utrustning i Kina.
Genom att endast förbjuda amerikanska bolag från att sälja utrustning och tjänster till Kina väntas de nya restriktionerna också bli relativt tandlösa. Amerikanska bolag är sedan tidigare förbjudna att sälja utrustning som möjliggör relativt modern halvledartillverkning i Kina – men förhoppningen för Biden-administrationen var sannolikt att kunna få med sina bundsförvanter Japan och Nederländerna samt Sydkorea på tåget.
Det nya amerikanska halvledarembargot mot Kina väntas istället endast sträcka sig till en förlängning av den existerande regeln Foreign Direct Product, som förbjuder export av halvledarmateriel till bland andra Huawei, SMIC och YMTC. Medan Japan och Nederländerna faller bort från de som omfattas av regelverket kommer istället Taiwan, Israel, Singapore och Malaysia lyda under exportkontroll – samtliga länder med stora mängder fabriker med installerad amerikansk halvledarutrustning.
Utöver en expansion av Foreign Direct Product-regelverket väntas också runt 120 kinesiska bolag läggas till på en restricted trade list, bolag med vilka endast begränsad handel får ske. Vilka kinesiska bolag detta gäller framgår inte, men en kvalificerad gissning är att det gäller underleverantörer inom den kinesiska halvledarsektorn. Handel med halvledarutrustning och verktyg blir mot dessa bolag licenspliktiga i framtiden.
Effective export controls rely on multilateral buy-in […] We continually work with like-minded countries to achieve our shared national security objectives.
– Amerikansk ämbetsman till Reuters
De kommande handelsrestriktionerna väntas med andra ord inte att bli så långtgående som väntat. Reuters beskriver det nya paketets utformning som något av en besvikelse för amerikansk del, där amerikansk diplomati lämnat att önska. Källor inom det amerikanska beslutsmaskineriet noterar bland annat att ”effektiv exportkontroll bygger på multilateral acceptans”, något som alltså verkar ha uteblivit i detta fall.
De amerikanska bolag som väntas lida hårdast av de kommande restriktionerna är bland annat Applied Materials, Lam Research, Synopsys och KLA.