Efter flera embargorundor med Kina i skruvstädet slog landet tillbaka mot USA och införde förbud på minnesprodukter från amerikanska Micron. Kinas förevändning är densamma som den amerikanska, det vill säga att det är en fråga om nationell säkerhet och att förbudet inte grundar sig i något handelskrig. USA:s politiska maskineri uttalade sig dock inte officiellt i samband med att sanktionerna tillkännagavs – men det blir det nu ändring på.
[…] Target a single U.S. company without any basis in fact, and we see it as, plain and simple, economic coercion. We won’t tolerate it, nor do we think it will be successful.
Gina Raimondo, USA:s handelsminister
USA:s handelsminister, Gina Raimondo, meddelar att landet skarpt motsätter sig Kinas agerande mot Micron och att förbudet saknar faktamässig grund. Vad det i själva verket handlar om är helt enkelt ekonomisk utpressning som USA varken kommer tolerera eller tror blir en framgång (för Kina /reds. anm.), fortsatte Raimondo. Uttalandet ägde rum på en presskonferens den 27 maj i samband med Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity (IPEF), två dagar efter att hon mött och diskuterat bland annat Micron-frågan med sin kinesiska motpart Wang Wentao.
Förbudet mot Microns produkter kom efter en varning från Kinas myndighet för Internet och censur, Cyberspace Administration of China, och omfattar användningen av Microns kretsar i viktig infrastruktur. Vilka segment detta omfattar är ännu inte klargjort, men sannolikt rör det servrar, basstationer för telekomnät samt utrustning för landets finans- och logistiksektorer. Då den amerikanska minnestillverkaren i huvudsak levererar kretsar till konsumentprodukter för expert tror bolaget att inverkan på verksamheten blir begränsad, med en minskad omsättning om ”höga enkelsiffriga tal” räknat i procent.
Att Kina slår tillbaka mot USA försätter samtidigt Sydkorea i en prekär sits. När Micron lämnar ett tomrum på sig på den kinesiska marknaden blir den naturliga följden att de sydkoreanska aktörerna Samsung och SK Hynix kliver in och tar marknadsandelarna – något USA vädjat till Sydkorea om att företagen ska låta bli. Sydkorea går en svår balansgång där de vill behålla goda relationer till USA, samtidigt som de vill utöka sin närvaro i Kina med landet som nära handelspartner.
Vilken relation Kina och Sydkorea har i kontexten halvledare är inte glasklart, något som blev tydligt efter uttalanden från ländernas båda handelsministrar efter ett möte under fredagen. Från Kinas håll framgick att länderna kommit överens om fördjupad dialog och samarbete kring leveranskedjor inom halvledare, medan Sydkorea å sin sida inte gjort några sådana referenser och enbart talar om att ”stabilisera tillgång och efterfrågan av viktiga råmaterial och komponenter”.
Klart står oavsett att de sydkoreanska minnestillverkarna hellre tar Microns marknadsandelar än att lämna över dem till kinesiska YMTC.