HemNyheterPolitikSydkorea ber USA revidera CHIPS Act-regler

Sydkorea ber USA revidera CHIPS Act-regler

Sydkorea motsätter sig klena expansionskvoter för dess bolags verksamheter i Kina.

USA har med hjälp av sin rättsakt CHIPS and Sciences Act, som på pappret är till för att stimulera inhemsk utveckling och tillverkning av halvledare, lyckats få med många allierade. Bland bundsförvanterna som tillsammans med USA antagoniserar Kinas halvledarsektor räknas Japan, Taiwan, Nederländerna och rentav Indien – medan världens största minnesproducent Sydkorea är betydligt mer svårflörtat.

Nu rapporterar Reuters att Sydkorea ber USA att revidera sitt regelverk för CHIPS Act, där skon specifikt klämmer rättsaktens förbud för bolag att utöka sin närvaro i Kina. Närmare bestämt tillåts de bolag som får amerikanskt statligt stöd inte bygga ut sin kinesiska tillverkningskapacitet med mer än fem procent från dagens nivåer. Samtidigt tvingas amerikanska Micron tvingas göra sorti från landet, vilket ger Samsung och SK Hynix ett guldläge att ta ytterligare marknadsandelar.

The Republic of Korea believes ’guardrail provisions’ should not be implemented in a manner that imposes an unreasonable burden on companies investing in the United States

– Sydkorea i ett formellt uttalande

Sydkorea yrkar, kanske förståeligt, på att länder och bolag som redan investerar i USA inte ska omfattas av ”orimliga bördor” gällande investeringar på annat håll. Landet sätter officiellt inga siffror på hur stor expansion dess bolag Samsung och SK Hynix ska få genomgå i Kina efter Microns avbräck, men inofficiellt rapporterar nyhetsbyrån Yonhap om önskemål om att den femprocentiga ökningen som stipulerats i CHIPS Act istället ska fördubblas till en tioprocentig kapacitetsökning.

Teknikstölder och USA-investeringar

I vanlig ordning är Kina-frågan ett tveeggat svärd – där USA räds teknikstölder relaterade till amerikanska patent och upprustning av kinesisk militär är Kina oavsett inte hem till den mest avancerade minnestillverkningen. Då ASML och USA-allierade Nederländerna aldrig levererat utrustning för EUV-litografi till Kina har USA redan begränsat den mest avancerade minnestillverkningen till Sydkorea, Taiwan och Japan.

De mest betydande koreanska halvledarinvesteringarna i USA är Samsungs produktionslinor i Texas, där dotterbolaget Samsung Austin Semiconductor är i full färd med att bygga en ny fabrik värd norr om 20 miljarder USD. Även SK Group, moderbolag till Sydkoreas näst största minnesproducent SK Hynix, har flaggat för halvledarrelaterade investeringar i USA till ett värde om 15 miljarder USD, dock utan att hittills explicit ha sökt statligt stöd ur CHIPS Act-kassan.

Det är heller inte första gången Sydkorea sätter sig på tvären gällande USA:s CHIPS Act-villkor – tidigare utspel har inkluderat landets motvilja att lämna ut affärshemligheter i utbyte mot statliga stöd. Det amerikanska politiska maskineriet å sin sida ser inte ut att ha haft huvudet i sanden gällande Sydkorea och dess ovilja att dansa efter landets pipa, då USA sent under april förutsåg Micron-situationen och vädjade till Samsung och SK Hynix att inte satsa hårdare på den kinesiska marknaden.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också