USA har bett Sydkorea att mana sina minnestillverkare att inte ta de marknadsandelar som kan komma att frigöras om amerikanska Micron stängs ute från Kina. Rapporten kommer från Financial Times, strax innan den sydkoreanska presidenten Yoon Suk-yeols statsbesök till USA, i kölvattnet av att den kinesiska staten under mars månad inlett en granskning av Microns produkter som tillverkas och säljs i Kina.
Sydkorea står sedan tidigare utanför den av USA ledda halvledarpakten, där Nederländerna, Japan och rentav Indien ingår. Målet för pakten är på pappret att förhindra kinesiska ambitioner att dels utveckla avancerade kretsar för militärt bruk, men också för att begränsa nationens ekonomiska tillväxtmöjligheter då halvledare pekats ut som ”den nya oljan”. Den kinesiska granskningen av Micron med ett eventuellt säljförbud av bolagets produkter är ett av få alternativ i landets verktygslåda för att ge igen för USA:s attacker mot landets ambitioner att bli självförsörjande på halvledare.
Som hemvist till världens två största minnestillverkare, Samsung och SK Hynix, är Sydkorea i en unik position att kapitalisera på ett eventuellt tvångsmässigt utträde för Micron ur Kina. Att Micron i egenskap av världens tredje största minnestillverkare skulle lämna ett stort hål efter sig på den kinesiska marknaden är det enda som i nuläget står klart. Om USA skulle lyckas övertyga Sydkorea låta bli att expandera i Kina efter ett eventuellt Micron-bortfall skulle resultatet i princip bli att Kina, åtminstone tillfälligt, straffar sig självt genom att minska sin minnestillgång.
Huruvida Sydkorea låter sig övertalas lär visa sig i samband med president Yoons statsbesök till USA, som sträcker sig från den 24 till 29 april. Landet är sedan tidigare unikt i att det inte enbart låtit bli att ingå i den USA-ledda halvledaralliansen, utan också öppet riktat kritik mot villkoren i USA CHIPS and Science Act. Samsung och SK Hynix är också tungt exponerade mot Kina, där båda bolagen har åtskilliga storskaliga produktionsanläggningar.
YMTC:s återtåg med inhemska produktionsled
På annat håll i Kina rapporteras också minnestillverkaren YMTC återigen ha fått vind i seglen, efter att till synes ha förintats av just amerikanska handelsrestriktioner. Bolaget har sedan tidigare utvecklat och utannonserat minnesteknik i spjutspets, men står i nuläget med mycket begränsade möjligheter att tillverka dem. Kinesiska South China Morning Post rapporterar dock att YMTC gör betydande framsteg i att producera minne med inhemska produktionsled – vilket är exakt det USA inledde ett handelskrig för att undvika.
Med YMTC:s framsteg i åtanke blir ekvationen ännu snårigare, även om bolaget inte lär vara i en position att kunna inleda produktion i tillräckligt stor skala för att täcka upp i omedelbar närtid. Om Micron tvingas lägga ned sin försäljning i Kina och USA lyckas förmå Sydkorea att inte öka sin kinesiska närvaro kan marknadsandelarna på sikt istället öronmärkas för just YMTC.
Den kinesiska minnesproducenten lär oavsett åter försöka slå sig in på den inhemska marknaden till varje pris, dessutom med statligt stöd. En sådan operation skulle inte bli enklare av att Samsung och SK Hynix, på pappret åtminstone halvallierade med USA, befäster sin starka position på minnesmarknaden efter ett eventuellt Micron-uttåg.