I centrum för handelskriget mellan USA och Kina står tekniksektorn och då inte minst halvledare. Genom att förbjuda export av mjukvara och verktyg för tillverkning hoppas USA bromsa Kinas avancemang inom halvledare. Samtidigt dras snaran åt gällande vilken typ av högpresterande kretsar amerikanska aktörer får exportera till kinesiska.
Tidigare i september rapporterades att Apple valt att dryga ut tillgången av NAND-minneskretsar med hjälp av Yangtze Memory Technologies (YMTC), som är Kinas största tillverkare av såväl DRAM som NAND. För att i förebyggande syfte gjuta olja på vågorna har Apple gjort klart att minnesteknik från YMTC endast kommer användas i produkter som säljs i Kina.
Beslutet möter ändock motstånd i USA, där bland annat den republikanska senatorn Marco Rubio menar att Apple ”leker med elden” genom att samarbeta med YMTC. I samma andetag pekar han på att kinesiska företag med nära koppling till kommunistpartiet inte får leta sig in i amerikanska telekomnätverk och telefoner, något Apple alltså redan bedyrat inte kommer bli fallet.
Michael McCaul, republikansk ledamot i representanthuset, menar i sin tur att det finns gott om bevis som talar för att YMTC genom att sälja produkter till Huawei bryter mot USA:s handelsembargo mot telekomföretaget. Det går även argumentera för att Apple indirekt hjälper kinesiska intressen inom halvledarindustrin, då de genom att göra affärer med YMTC tillför kapital för fortsatta satsningar.
YMTC ägs till stor del av Tsinghua Group, ett konglomerat av teknikbolag som ägs av kinesiska staten och är en av landets största mottagare av statligt investeringsstöd. Utöver påstådda affärer med Huawei anklagas kinesiska staten för att ge YMTC subventioner, som anses ge bolaget en olovlig konkurrensfördel mot den amerikanska minnesjätten Micron.
Ett välkänt faktum är att merparten av all världens elektronik innehåller komponenter tillverkade i Kina. Att Apple plockar in YMTC som ny leverantör hade därför sannolikt varit okontroversiellt för bara något år sedan. Det var dock innan USA på allvar började dra åt tumskruvarna för Kina och sjösatte sitt CHIPS for Science Act, där syftet är att främja den egna halvledarindustrin på bekostnad av asiatiska – och då främst kinesiska – intressen.