Taiwan, Sydkorea och USA är hemvist för världens mest avancerade kretstillverkare och framförallt USA är måna om att låsa ute Kina från att konkurrera i toppen. Tidigare har amerikanska handelsembargon tvingat Huawei och Hisilicon att börja på ny kula med tillverkning på förhållandevis antika 45 nanometer, då bolag som TSMC förbjudits leverera kretsar som framställts med hjälp av amerikanska patent.
Där USA tidigare använt piska för att undanröja kinesisk konkurrens tar nu landet till riktade insatser för att bygga upp avancerad tillverkning i Japan, rapporterar Nikkei. Målet är att arbeta fram tillverkning på 2 nanometer i ett produktionsekosystem skyddat från läckor till Kina. På sikt kan USA också se ett samarbete med Japan som ett sätt att bygga bort halvledarvärldens beroende av nederländska ASML, som idag har monopol på litografiutrustning med EUV-teknik.
Nikkei noterar att Japan redan har goda förutsättningar att bli en ledande aktör inom halvledartillverkning – där bolag som Tokyo Electron, Canon och Nikon är betydande leverantörer av litografiutrustning redan idag. Därtill har landet en tradition av halvledartillverkning för både fordonsindustrin med bolag likt Renesas och Denso, samt minnestillverkning i Kioxia (f.d. Toshiba). Även övrig infrastruktur likt framställning av kiselplattor finns redan på plats.
Att USA intresserar sig för tillverkning i Japan grundar sig i geopolitik, där Kina ständigt hotar Taiwan och därigenom TSMC och i förlängningen stora delar av världsekonomin. TSMC å sin sida har också utannonserat att bolaget inte kommer förlägga spjutspetstillverkning i Japan, för att istället nöja sig med att bidra till JASM och tillverkning på ned till 12 nanometer för att stödja landets fordonsindustri.
Det går även att dra paralleller mellan de japanska och europeiska halvledarindustrierna. Japan har sedan sin ledning på marknaden år 1990, då landet stod för cirka hälften av alla kretsar på världsmarknaden, låtit sin ledning förfalla för att år 2022 stå för ungefär tio procent. Japan har även en inbyggd historisk misstro mot Kina och dess affärsmetoder – vilket minskar risken för att affärshemligheter förlagda till Japan får fötter.
Skulle Japan lyckas etablera tillverkning på 2 nanometer med stöd av USA kommer inte nödvändigtvis volymerna öka – men väl värdet på produkterna. I takt med att transistorstorlekarna närmar sig gränserna för vad som fysiskt är möjligt med kisel ökar komplexiteten i tillverkningen och så även priset på den färdiga produkten.
Vi vet att EU:s mål är att till år 2030 stå för 20 procent av världsmarknaden av chiptillverkning, räknat i försäljningspris – men om dessa mål fortsatt är realistiska när den japanska halvledarindustrin får stöd från amerikanskt håll återstår att se.