HemNyheterHalvledareTSMC ökar tillverkning på 5 nanometer med 25 procent

TSMC ökar tillverkning på 5 nanometer med 25 procent

Tillverkning på 5 nanometer stod under 2021 för närmare en femtedel av bolagets omsättning.

Världens största kontraktstillverkare av chip, TSMC, är för närvarande ohotad etta sett till marknadsandel. På tekniksidan väntas bolaget ta steget till 3 nanometer med produkten N3 senare i år, och numera mogna 5 nanometer (N5) har massproducerats sedan år 2020. Här har storkunderna varit Apple och Mediatek, men nu rapporterar Digitimes att TMSC kommer öka produktionen tack vare ökat intresse från annat håll.

Antalet wafer starts, alltså påbörjade kiselplattor, uppges ha ökats från 120 000 i månaden till 150 000 – en ökning om 25 procent. Bland de nytillkomna kunderna kan bland andra AMD och Nvidia räknas, där AMD:s kommande processorer med arkitekturen Zen 4 och den sistnämndas beräkningsprocessorer Grace och Hopper båda framställs på TSMC:s 5-nanometersprocesser.

Digitimes rapporterar också att intresset i TSMC:s tillverkning om 4 nanometer (N4) är starkt – N4 räknas till produktfamiljen 5 nanometer. På N4 väntas Nvidia framställa den första Hopper-produkten, AI-beräkningskortet H100, och även Apple väntas mellanlanda på N4 innan en storskalig övergång till N3 för kommande systemkretsar.

Bild: TSMC

Vidare ger TSMC en överblick över hur bolagets omsättning sett ut under de senaste två åren. Tillverkning på 5 nanometer stod för helåret 2021 för hela 19 procent av omsättningen, upp från 8 procent 2020. Till följd av detta minskade i princip samtliga övriga produkter i relativt värde – mycket tack vare att N5 är den första processen som nyttjar kostsam EUV-litografi.

De andra produkterna som upptar tvåsiffriga procentuella andelar av TSMC:s försäljning är 7, 16 och 28 nanometer. Att äldre noder, 65 nanometer och större, står för oförändrad försäljning räknat i andel av totalt värde kan sannolikt tillskrivas kretsbristen och att leverantörer nischade mot bilindustrin under kretsbristen fann andra kunder som inte lämnade dem i sticket.

Bilindustrin brottas alltjämt med kretsbrist, men som mest utsatt var branschen tidigt 2021. Då gick TSMC ut med riktade insatser mot just fordonstillverkare efter att ledare inom både näringsliv och politik vädjat till bolaget om hjälp. Resultatet blev så kallade super hot runs, expressproduktion som är förenat med högre slitage på utrustning och högre andel fel (lägre yield).

TSMC:s huvudsakliga anläggning för tillverkning av kretsar på 5 nanometer är Fab 18, belägen i taiwanesiska Tainan. Samma anläggning kommer även husera tillverkningen på 3 nanometer, som väntas inledas senare under år 2022.

KällaDigitimes
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också