HemNyheterAffärerTrendbrott för halvledarindustrins överutbud och kräftgång i sikte

Trendbrott för halvledarindustrins överutbud och kräftgång i sikte

Överutbudets tid är snart förbi och en ljusning är i sikte, men 2023 lär kunna summeras som ett förlorat år.

Kretsbristen med sin början 2019 förvärrades under coronapandemin och företag hamstrade alla chip de kunde få tag på, vilket i sin tur ledde till en guldålder för halvledarindustrin. När Kina väl lättade på sina restriktioner ökade inte efterfrågan på elektronik som väntat och den globala efterfrågan i framförallt konsumentled tog tvärnit till följd av den höga inflationen, vilket tvingat centralbanker till att på kort tid chockhöja räntorna.

Den här cocktailen har skapat ett aldrig tidigare skådat överutbud som slagit hårt mot företag, då inte minst minnestillverkare som tappat rejält i resultat. Nu ser det värsta ut att snart vara förbi och en ljusning går att skönja de närmaste månaderna. Det finns dock ett undantag där efterfrågan är skyhög och allt som går att producera säljs slut – chip ämnade beräkningar för artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML), då inte minst Nvidias lösningar.

Enligt data från analysfirman Canalys sjönk PC-efterfrågan under årets andra kvartal med 11 procent på årsbasis, att jämföra med en betydligt större nedgång om cirka 30 procent under de föregående två kvartalen. På telefonsidan visar siffror från analysfirman Counterpoint i sin tur att efterfrågan sjönk med 8 procent på årsbasis under andra kvartalet, även det en klar förbättring mot första kvartalets 14 procent.

Att den nedåtgående trenden vänder är till glädje för framförallt Samsung, SK Hynix och Micron, som är hårt sargade efter det senaste årets prisnedgångar på minneskretsar. Detta gäller främst NAND-krets för lagring vars pris per lagringsenhet, i regel räknat i antal gigabit per chip, mer än halverats på ett år. Även om ytterligare prisfall väntas under det nu pågående tredje kvartalet kan en utplaning ske under det fjärde. När det inte längre råder överutbud är det möjligt att en prisuppgång är att vänta under 2024, förutsatt att trion fortsätter hålla produktionstakten låg för att minimera överutbud på minneskretsar.

Inom servrar och datacenter går det att räkna AI-lösningar och en viktig del för systemen i helhet är processorerna (CPU). Intel som länge gått ekonomisk kräftgång kunde för årets andra kvartal åter redovisa vinst, men utsikterna på serversidan är blandade. På kort sikt ser bolaget en fortsatt nedgång i efterfrågan under tredje kvartalet, medan de tror på en återhämtning under fjärde kvartalet och framåt.

Förklaringen för Intel ligger dock inte enbart i lägre efterfrågan – på andra sidan fältet växer AMD på Intels bekostnad. Där Intel med sitt bästa erbjudande i Xeon-serien ”Sapphire Rapids” har upp till 56 högpresterande kärnor har AMD med Epyc ”Bergamo” upp till 128 kärnor. Samtidigt har AMD en klar ledning i energieffektivitet. Tester hos Phoronix visar att AMD i vissa laster kan uppbringa 90 procent högre prestanda vid samma effektförbrukning som Intel.

Även om det är svårt att sia om framtiden ser 2023 ut att bli ett förlorat år med korrektion för en stor del av halvledarindustrin.

KällaReuters
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också