HemNyheterPolitikTaiwan levererar allt mer utrustning till sanktionstyngda Kina

Taiwan levererar allt mer utrustning till sanktionstyngda Kina

Den geopolitiskt känsliga önationen Taiwan är den stora vinnaren när USA inför restriktioner mot Kina.

Genom allt hårdare sanktioner är USA på god väg att krossa Kinas drömmar om självförsörjning av halvledare. Med kirurgisk precision ser Biden-administrationen och en enad kongress till att göra livet svårt för Kina, som får det allt svårare att anställa rätt kompetens och importera utrustning för tillverkning av inhemska halvledare.

Till följd av handelsrestriktionerna riktar Kina blicken mot andra sidan Taiwansundet, men denna gång för inköp av halvledarutrustning snarare än på grunder av territoriell expansion. Trots de minst sagt ansträngda relationerna mellan Kina och Taiwan beskrivs den senare som den stora vinnaren på USA:s handelsrestriktioner, som till stor del inte berör taiwanesiska företag – än.

Den taiwanesiska branschtidningen Digitimes rapporterar att Taiwan-baserade företag sett sina leveranser av utrustning och material till Kina öka betydligt det senare halvåret. Enligt uppgifterna är det numera vanligt förekommande med beställningar från fastlandet som anses ”brådskande”, där beställaren är beredd att köpa ”alla volymer som finns” till ”vilket pris som helst”.

Under första kvartalet 2023 väntas Kina klubba ett nytt stödpaket för halvledarindustrin till ett värde om 1 biljon kinesiska yuan, motsvarande cirka 1,5 biljoner kronor. Detta är betydligt mer än EU:s Chips Act och USA:s Chips and Science Act – tillsammans. För att sätta det i svensk kontext beräknas utgifterna i Sveriges statsbudget 2023 att uppgå till knappt 1,2 biljoner kronor.

Med andra ord förbereder sig Kina och dess många halvledarföretag, som på ett eller annat sätt ofta har koppling till kinesiska staten och kommunistpartiet, att sätta sprätt på ofantliga summor. Samtidigt är det sannolikt endast en tidsfråga innan USA inför nya restriktioner, varför det brådskar för landet att köpa på sig avancerad utrustning från utlandet.

Ett av många taiwanesiska företag som gynnas är Novatech, som specialiserar sig på utrustning för kemikalier och gas för halvledarproduktion. Bolaget är i full gång med att bygga ut sin kapacitet i Kina, bland annat för att öka sin försäljning till Kinas största kontraktstillverkare Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC).

En annan är Marketech International (MIC), som specialiserar sig på att bygga renrum och dessutom är en OEM som gör komponenter till ASML:s EUV-maskiner. MIC har nyligen slagit upp portarna för en ny fabrik i Nantong i Jiangsu-provinsen, något som var möjligt med stöd från den lokala regeringen och långtidskontrakt från kinesiska kunder.

Det hela kan ses som ett dysfunktionellt triangeldrama med Taiwan i centrum, som i dagsläget äter kakan och har den kvar. Samtidigt som dess nära allierade USA inför hårdare sanktioner mot Kina gynnas Taiwan av ökad försäljning till Kina, som med allt större emfas för anspråk på Taiwan.

Samtidigt vågar USA sannolikt inte heller gå allt för hårt åt Taiwan, som genom TSMC och en myriad andra kretstillverkare dominerar halvledarindustri med drygt hälften av världshandeln.

KällaDigitimes
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har sedan 2008 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – våra nyheter i din inkorg cirka en gång i veckan.
(Vi lovar, 2025 blir nyhetsbrevets år.)

Läs också