Med respektive rättsakter kort kallade ”Chips Act” söker USA och EU att vinna chiptillverkarnas gunst. Ur det avseendet har USA hittills varit mest framgångsrikt, både vad gäller att uppmuntra inhemska aktörer till nyinvesteringar och att locka utländska giganter som TSMC. Nu rapporterar The Wall Street Journal att sydkoreanska SK Hynix är på god väg att foga sig till raden.
Finanstidningen skriver att SK Hynix planerar att investera drygt fyra miljarder USD i en fabrik för chippaketering i staden West Lafayette i delstaten Indiana. Enligt uppgiftslämnare till tidningen är tanken att faciliteten ska gå in i produktion år 2028, något som SK Hynix överraskande nog inte rakt av dementerar. I ett uttalande bekräftar bolaget så mycket som att de planerar just en sådan investering, men att de ännu inte fattat ett slutgiltigt beslut.
Att SK Hynix haft planer för USA kommer inte som en blixt från klar himmel, utan redan 2022 talade bolaget om att de planerade investera 15 miljarder USD i landet. Vid tillfället talades det just om en facilitet för slutpaketering av kretsar, men även material och program för forskning och utveckling (FoU). Med avsändaren i åtanke är det ingen högoddsare att det skulle handla om paketering av minneskretsar, en del i leveranskedjan som blir allt viktigare i tidevarvet då artificiell intelligens (AI) och staplat minne av HBM-typ är på allas läppar.
Om SK Hynix i egenskap av världens näst största minnestillverkare fattar beslut att göra stora investeringar i USA skulle det vara ett välkommet tillskott, då landet idag är högst beroende av tillverkning i Asien. Vid första anblick kan man argumentera för att USA med Micron, världens tredje största aktör på området, redan har en minnesaktör värd namnet inom nationsgränserna. Verkligheten är dock en annan.
I dagsläget producerar Micron runt fyra femtedelar av sina minneschip i Asien och att bolaget har huvudkontoret i USA vore därför en klen tröst om Kina eller för den delen Nordkorea skulle komma på sämre tankar. Tilläggas ska dock att detta är något Micron avser komma tillrätta med och planerar investeringar om runt 100 miljarder USD i landet över de kommande 20 åren.
När väst ska ta hem delar av halvledarindustrin från Asien ligger mycket av fokus på spjutspetsen, men det talas desto mindre om minneskretsar som kan anses desto viktigare för alla digitala system. Det är därför glädjande för vår gemensamma intressesfär att USA ser ut att på sikt kraftigt öka tillgången på dessa. Bilden är dock än så länge bistrare för EU, som utan vare sig Samsung, SK Hynix eller Micron inte har någon minnestillverkning värd namnet sedan Qimonda gick avslutade produktionen år 2009 innan sin konkurs.